donderdag 10 januari 2013

Terug naar De Gouden Eeuw

Zon en dreigende lucht in Mokum: de zon won ditmaal

Vandaag maar weer eens 'een cultureel uitje'. Op naar onze hoofdstad, ditmaal om de tentoonstelling De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld te zien. In het Amsterdams Museum. Thema: de 17de eeuw, een historische periode die tot ons aller verbeelding spreekt.

In Amsterdam afgesproken met Karin die uit Arnhem kwam, daarna een stuk wandelen naar de Keizersgracht, waar we eerst iets gingen lunchen bij Illys.

Dat uitgerekend in 2013 een tentoonstelling en een tv-serie aan deze periode wordt gewijd is niet toevallig. Dit jaar wordt het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachtengordel gevierd en het 150-jarig jubileum van de afschaffing van de slavernij herdacht. Een mooi moment dus om extra aandacht te schenken aan deze turbulente eeuw. Tot 13 september is die expositie te bezichtigen, dus haast u langzaam.

Wie herinnert het zich niet van de geschiedenislessen op school: de 17de eeuw, de periode van wereldhandel, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, economische bloei, rijkdom, zilver, regenten, culturele en religieuze diversiteit, florerende wetenschap. En niet te vergeten: hoogwaardige schilderkunst, waar we op deze tentoonstelling heel wat staaltjes van zien. Topstukken van Rembrandt maar ook van minder bekende grootheden als Pieter de Hooch, Maerten de Vos, Dirck Hals en Melchior d’Hondecoeter.



De toenmalige Nederlandse samenleving was enorm in ontwikkeling en beweging. De tentoonstelling belicht de invloed van deze ontwikkelingen op de politiek, religie, economie en cultuur en wat dit betekende voor het persoonlijk leven van een dienstmeid, schipper of koopman.


De tentoonstelling laat de samenleving van toen zien als een proeftuin voor Nederland anno 2013. Geschiedenis wordt hierbij constant gekoppeld aan het heden. De serie hedendaagse portretten van fotograaf Hendrik Kerstens, die verwijzen naar de Hollandse meesters uit de 17de eeuw, vormen een treffende afspiegeling van de sfeer van weleer. Voor onderwijsdoeleinden wordt een divers en breed aanbod ontwikkeld bij de tentoonstelling.

Er is ook een boek verschenen bij de tentoonstelling, samengesteld door de historici Hans Goedkoop, presentator bij de NTR, en Kees Zandvliet, hoofd presentaties bij het Amsterdam Museum.

Geen opmerkingen: