donderdag 6 februari 2014

Zachtste winter sinds....?

Tegen de verwachting in, was het wonderschoon weer woensdagmorgen. Alweer een winterdag waarop het lentegevoel de overhand krijgt. Eerst boodschappen doen voor het ontbijt, daarna het ontbijt zelf - croissantjes met jam en koffie, altijd een Frans feestje - en wat achter de PC om FB en inbox te checken. Omstreeks kwart voor elf omgekleed en op pad, met de benenwagen in hardloopstand. Eerst tien minuten inlopen en warming up aan de Laan van Poot, daarna een kleine zeventig minuten gelopen.

Dat was bepaald geen straf, lopen met een stralend zonnetje in je gezicht. Via de Laan van Poot ging ik het Fuutpad op naar boven, de duinen in, linksaf langs het veld en een paar honderd meter verderop het strand op, richting Kijkduin, met de zuidoostenwind schuin tegen. Dat was eigenlijk het enige ongemak, de wind was behoorlijk stevig.


Wat op het programma stond voor de groepstraining 's avonds (duurloop 1 met driemaal tien minuten duurloop 3) heb ik echter niet gered. De eerste tien minuten dl. 3 gingen met wind tegen en werden slechts 7 minuten, de tweede tien minuten gingen alleen in het begin (drie minuten) in een wat sneller tempo. De laatste van de serie werd geen 10 minuten maar één kilometer, die ging wel zo hard mogelijk (4'55''). Daarna in een relaxed tempo naar huis gejogd.

's Avonds kreeg ik eters. Van spruitjes, de oerhollandse en lang niet door iedereen geliefde groente, zeker niet bij kinderen, is een waar koningsmaal te maken. Werkelijk erg smakelijk!

Hierbij het recept voor 4 personen:

Ingrediënten
  • 500 gram spruitjes
  • 1 duobakje gerookte spekreepjes of spekblokjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 1/2 doosje (125 gram) keukenboursin met fijne kruiden
Kook de spruitjes in een pan met weinig water in ca. 10 minuten beetgaar. Bak intussen de spekjes, ui en champignons in een koekenpan.
Voeg het geheel samen met de boursin bij de spruitjes.

Lekker met aardappelpuree en gebraden kip (bv. kippenpoot) of karbonade. Goede volle bordeaux erbij drinken.


Mondriaan en het kubisme

Dinsdag zijn wij overigens nog naar het Gemeentemuseum Den Haag gegaan. Was het afgelopen zondag nog een gekkenhuis daar - want de laatste dag van de Coco Chanel tentoonstelling - nu konden wij zó naar binnen. Wij hebben iets beter de jubileumtentoonstelling 'Mondriaan en het kubisme - 1912-1914' kunnen bekijken.

Zoals genoegzaam bekend was Piet Mondriaan (1872-1944) zeer ambiteus. Hij ontwikkelde zich tot één van de grootmeesters van de moderne kunst en legde een vastberaden weg af van sfeervol naturalisme tot 'de essentie' van het beeld, naar abstractie. In 1912 vertrok hij naar Parijs om het kubisme te bestuderen. Toen hij twee jaar later terukeerde en bij kunsthandel Walrecht (Den Haag) zijn nieuwe werk exposeerde, werd duidelijk hoezeer hij verwijderd was geraakt van de Nederlandse kunst. Hij groeide uit tot een groot inspirator voor andere kunstenaars.

Deze herinneringstentoonstelling is een hommage aan Mondriaan die 70 jaar geleden overleed. Maar je ziet niet alleen werk van Mondriaan maar ook van Nederlandse tijdgenoten en werk van Pablo Picasso, Georges Braque, Henri Le Fauconnier en Fernand Léger, dat in bruikleen is van onder andere het MoMa in New York en de Fondation Beyeler in Basel.


Wie meer wil weten over deze expositie, verwijs ik naar voornoemde website of naar de tentoonstelling zelf, tot half mei in Gemeentemuseum Den Haag te bezichtigen.

Zo schilderde Mondriaan ook: de Piëta van Villeneuve-Les Avignon

Röntgenfoto schilderij Mondriaan

Geen opmerkingen: