vrijdag 30 augustus 2024

Frankrijk 2024: Souillac


Vrijdag 9 augustus - Na het ontbijt en de koffie moesten we alweer afscheid nemen van Janneke. Openbaar vervoer is er niet in deze contreien, dus reed zij ons naar de volgende verblijfplaats, Souillac. Daar aangekomen, stapten we uit bij een hoofdstraat vlakbij het centrum. Het was kennelijk marktdag: direct na het uitstappen liepen we over een plein langs diverse kramen richting hotel 'Le Pavillon Saint-Martin'. Dat vonden wij snel.

Wij zouden hier drie dagen lang verblijven. Souillac, hoofdplaats van het gelijknamige departement Lot aan de rivier De Dordogne, bleek een leuk stadje. In feite heeft het iets 'dorps'.




Zelf denk ik dat het meer een 'doorreisstad' is voor reizigers op weg naar het zuiden, al is een kort verblijf van twee of drie dagen aan te raden. 


Toen wij er waren, was er tegenover ons hotel een kerk waar een grote - en gratis - kunstexpositie werd gehouden. De titel van de expositie was 'Sauvages' wat zowel op de kunstenaars als op het thema (wilde dieren) kon slaan. Zeer de moeite waard, uiteenlopende kunstobjecten van diverse topkunstenaars waarbij diverse materialen zijn gebruikt, van klei, hout terwijl de met ballpoint getekende dierenkoppen ook bijzonder waren om te zien. 

Op donderdagavond was er op het plein een - eveneens gratis te bezoeken - vuur- en lichtshow, waarbij een aantal dansers op indringende trip hop- en techno muziek acrobatische toeren uithaalden terwijl ze met brandende fakkels rondzwaaiden en allerlei capriolen uithaalden.


Het merendeel van het publiek zat op stoeltjes, waarvan er een paar honderd in een halve cirkel voor het podium waren geplaatst. 



Op dag drie gingen wij met de bus naar de 'Grottes de Lacave', de druipsteengrotten in de 'Vallée de la Dordogne'. De bus daar naar toe ging tweemaal daags vanaf Souillac en vertrok vanaf een bushalte nabij het plaatselijke zwembad. 

Bij de grotten aangekomen, stond een lange rij voor de kassa's, zo ongeveer zoals je op een drukke dag bij grotere attracties van de Efteling wel ziet. Het wachten was op een ondergronds treintje, dat om de twintig minuten bezoekers komt ophalen (en weer terugbrengen). Dat treintje doet er zo'n tien minuten over om bij het startpunt van de ondergrondse wandeling te komen. Gidsen - in ons geval een jongedame (studente wellicht) - begeleiden de groep wandelaars vervolgens gedurende zo'n vijftig minuten en geven uitvoerig toelichting van wat er zoal te zien is onderweg. 



Het werd nog spannend, want op een bepaalde tijd zou er weer een bus terug naar Souillac gaan maar  later dan verwacht kwamen met hetzelfde treintje terug bij de uitgang, tevens beginpunt. En inderdaad, we kwamen een kwartier te laat bij de halte en de bus was uiteraard vertrokken.

Het was echter wel de laatste middagbus, pas vele uren later - 's avonds - zou er echt een allerlaatste bus naar Souillac vertrekken. Op hoop van zegen dus. 

Op een terras gingen we even zitten voor een drankje. Iemand van de bediening bood aan om ons naar Souillac te brengen met zijn auto, maar dat zou pas na zijn werk kunnen, een uur later. Goed plan!

Maar naderhand bleek dat hij twintig euro wilde voor de rit. En omdat hij ook nog later dan gepland  zou vertrekken, hebben wij zijn aanbod vriendelijk afgeslagen. Dan maar wat langer wachten op dus bus.

De tussenliggende tijd hebben we overbrugd met een lichte maaltijd (crepe) bij een naburig café-restaurant met een 'ranch-achtige' uitstraling, foto's maken bij een huisje tegenover de bushalte van wat hangbegonia's - daarbij zowaar een kolibrievlinder gespot - en wat rondhangen bij de plaatselijke kerk. 

Die bus is - gelukkig - toch nog gekomen.





donderdag 22 augustus 2024

Frankrijk 2024: La Chapelle au Saints


Voor veel mensen zit de zomervakantie er op. Hopelijk voor iedereen geslaagd, al kan ik alleen voor mijzelf spreken. Wij hadden een treinreis naar en door Frankrijk, waarbij achtereenvolgens La Chapelle aux Saints (Brive), Souillac, Perpignan, Bujaleuf  en Parijs werden aangedaan, met tussenstops en/of uitstapjes naar Vallee de la Dordogne (grotten), Toulouse en Banyuls sur mer. Met aan het begin èn aan het eind 'oude vrienden' bezoeken.

Terug van deze mooie vakantie afgelopen maandag, meteen foto's inladen. Ja, dat had ik gedacht... Helaas: de computer deed het niet meer dus die moest naar de dokter. Een schoonmaakactie om ruimte vrij te maken bleek hard nodig, en de PC staat inmiddels weer gezond en wel op zijn plaats. 

Het eerste deel van de treinreis ging naar Brive la Gaillarde, met overstap in Parijs, via de metro naar Gare Austerlitz en van daaruit verder. Met een kleine vertraging arriveerden we uiteindelijk in Brive, waar - zoals van tevoren afgestemd - Janneke ons opwachtte. 

Fred, Jacques en Bas in 1986 (halve marathon Tulle)

Het werd een 'live' wederzien na maar liefst 36 jaar, toen wij in de Dordogne vakantie vierden. Met Bas, Hans en Jacques deed ik nog mee aan de halve marathon van Tulle, via een schitterend parcours langs en door de heuvels, van  kasteel tot kasteel. Maar dit even terzijde. Voor de geïnteresseerden deze link...

Een autorit door veel landschappelijk schoon en via soms bochtige wegen volgde naar Jannekes woning in La Chapelle aux Saints, een kleine dertig kilometer van Brive verwijderd.


Zonder op te gaan in al te veel details: we hadden er een paar mooie dagen, waarbij Janneke zich een goede gastvrouw betoonde met het koken van goede maaltijden, rondleidingen geven, autorijden en het bemiddelen bij het bezoek aan het Neanderthalermuseum. Wij waren overigens niet de enige gasten: Jannekes neef Lars was er met zijn zoon Magnus, en twee kleinzonen van Janneke die naderhand werden opgehaald door hun grootvader Jacques, die ik ook al die jaren niet had gezien. Gezelligheid kent geen tijd!

Ook voor natuurliefhebbers viel er wel iets te beleven op deze locatie: zoals een koor van cicaden die op warme dagen langdurige concerten gaven. Ik heb ze niet gezien, wel gehoord in de vele eikenbomen aan de bosrijke rand van de tuin - nou ja, meer een landgoed. Verder klauterden regelmatig muurhagedissen tegen de gepleisterde muren van het huis omhoog. 


Naast de ochtendwandelingen in de omgeving, waren het bezoek aan een hooggelegen pittoresk dorpje met fraaie uitzichten over de Corrèze, en het bezoek aan het Neanderthalermuseum mooie uitstapjes.

Dankzij bemiddeling van Janneke mochten wij direct na het openingstijdstip het museum bezichtigen, inclusief een toelichting/lezing vooraf door de directeur. Het museum is opgericht naar aanleiding van een geraamte van 'L'Homme de Neandertal' dat in deze plaats is opgegraven. Een klein maar interessant museum!

Komende dagen verder met mijn digitale dia-avondje....

zondag 4 augustus 2024

Struinen door Broekpolder, hollen door Kerkpolder

Zaterdag 3 augustus. Weer tijd voor de maandelijkse wandeling met het groepje, ooit 'De Doornvogels' geheten. Inmiddels sterk gereduceerd vanwege gezondheidsproblemen van enkele wandelaars.

Ditmaal was het mijn beurt om een wandeling uit te zetten. Geen probleem omdat het een route is die ik op eigen houtje met enige regelmaat bewandel. Dan heb ik het over de Vlaardingse Broekpolder, waar ik vooral in de lente wielewalen hoop te horen. Of zelfs te zien, al is dat laatste mij nooit echt goed gelukt moet ik zeggen.

Met de trein vanaf station Hollands Spoor vertrokken Walter en ik naar Schiedam, waar we vroeger dan afgesproken arriveerden. We gingen op een terrasje tegenover het station zitten tot even later Dea arriveerde. Na de koffie namen we de tram (lijn 24) naar het eindpunt Holy. Daar begon de wandeling die uiteindelijk stevig bleek te zijn, ruim tien kilometer over zowel verharde weg als bospaden.




De wielewaal hebben wij niet gehoord, andere vogels ook veel minder dan in het voorjaar wat logisch is: paartijd en broedseizoen zijn immers voorbij. Wel veelkleurige ruigte met een overdaad aan onder meer braamstruiken, springbalsemien en geel boerenwormkruid.



Rond de Broekpolder is het moeilijk om horeca te vinden, maar naast een Sushi-restaurant was er een uitspanning met padel-speelvelden, waar we iets konden drinken. Bij terugkeer in Schiedam zijn we in het centrum uitgestapt en hebben we een late maar copieuze lunch genoten op het terras van Záálig.


Kerkpolderloop

Zondag 4 augustus. En toen was het alweer de derde kerkpolderloop van dit seizoen, het bekende 5 km rondje in Delft. Wat mij betreft een traditie!

Met Jan Groeneveld ging ik met tram lijn 1 vanaf Hollands Spoor naar Delft. Uitstappen Diepenbrockstraat en langs het water naar de Kerkpolder gewandeld, waar we zoals altijd bij Onder Ons werden verwelkomd. 

Ouwe taaien verenigd door Bas van Binnendijk

De opkomst was behoorlijk, veel bekende gezichten. Leuk dat ditmaal ook Michel en Hizkia meededen, lang niet gezien. Even kort ingelopen en wat oefeningen gedaan met Jan, daarna naar de start.

Het was aardig weer, halfbewolkt met een aarzelend zonnetje en weinig wind. Dus eigenlijk behoorlijk loopweer. We hebben het dan ook weer allemaal volbracht. zelf liep ik een minuutje sneller dan de vorige keer, dus dat motiveert wel ook al gaat het zelfs met die minuut sneller om een relatief langzame eindtijd. Ben hoe dan ook tevreden!

Uiteraard na de loop douchen, omkleden en eventjes een nazit onder het genot van koffie of iets anders. Erg lang kon ik niet blijven want ik verwachtte visite. 


zaterdag 3 augustus 2024

Van Gieten naar Garnwerd

Alweer een paar dagen terug uit het land van Bartje. Zoals op Facebook vermeld, werden het vier dagen relaxen met elke dag wandelen en op drie van de vier ochtenden hardlopen in de bosrijke gedeelten van Gieten en Eext.

Zondag maakten wij een grote wandeling in de omgeving van Gieten, waarbij wij onder meer door het waterwingebied liepen en via een omweg terugkeerden naar huis. Al met al bijna twee uur gelopen.


Op maandag gingen we naar Annen, waar regelmatig grote (vlooien)markten worden gehouden. Veel nostalgische spulletjes, oude langspeelplaten, huisraad, kleding, je kunt zo gek niet bedenken. Het was aardig druk, waar het weer ook aan zal hebben bijgedragen.

Op dinsdagochtend met een klein groepje gewandeld. Van de wandeling die uiteindelijk slechts drie kilometer besloeg, was een korte excursie naar en door een drukkerij (Zwindeman) onderdeel. De drukkerij en het zich daarachter bevindende achterland was van een echtpaar onder de wandelaars. Het was een bijzonder bedrijf met zowel geavanceerd als nostalgisch ogende apparatuur: drukpersen, borduurmachines, gekleurde folie enzovoorts, waarmee zij van alles maken voor hun opdrachtgevers: drukwerk, boekjes, t-shirts met opdruk, gadgets, je kunt het zo gek niet bedenken. 

De korte wandeling werd afgesloten met gezamenlijk koffie drinken in het ontmoetingscentrum Impuls  aan De Brink.

Boomhut bungalows in Gieter Bos

Wij moeten altijd nog een keer naar Reinout en Wilke van 'de oude' vriendenkring die enkele jaren geleden een grote herenboerderij hadden gekocht in Drenthe. Gaat wel gebeuren, maar had de contactgegevens niet bij de hand, en al had ik die dan was het vervoer daarheen wel een dingetje. 

Maar er was nog een 'import-groninger' die ik wilde bezoeken: dinsdagmiddag had ik afgesproken met Alfons Braaksma, met wie ik in de jaren zestig op de KABK ('de tekenacademie') in Den Haag zat. Hij woont al jaren in Groningen (Muntendam). Alfons haalde mij in Gieten op en na ampel beraad besloten we naar het groningse dorpje Garnwerd te rijden. Dat was nog een flink stukje rijden, na ruim een uur bereikten wij deze aantrekkelijke plaats. 


Het idee was om bij Café Hamming iets te gaan drinken, dit vooral vanwege het authentieke interieur en buitenterras, maar helaas was het café gesloten. Wij zijn toen uitgeweken naar Garnwerd aan Zee, vlak bij de molen en  een ophaalbrug, waar het op het grote buitenterras aangenaam toeven was en de bediening heel vriendelijk.


Alfons en ik hebben heel wat herinneringen opgehaald aan de tijd dat we op de academie zaten, de feesten die wij bezochten, de mensen die wij hebben gekend, relaties die wij hadden enzovoorts. Zowel vrolijke als meer melancholisch getinte herinneringen. Hoe dan ook was het een gezellige middag en Alfons zette mij later weer netjes af voor de deur van mijn schoonzus in Gieten.