Het was een mooie winterdag, maar als ik op Facebook naar alle plaatjes kijk van hardloopvrienden die vandaag aan het trainen waren, is het duidelijk dat alleen de kuststrook, in ieder geval Den Haag, zo goed als sneeuw-vrij is gebleven. Gelukkig had ik de foto's van vrijdag nog, van een aanmerkelijk witter Hilversum.
Aan het eind van de ochtend (rond elf uur) trok ik loopschoenen, twee t-shirts over elkaar en een fleece-jack aan en ging op weg voor een duurloopje. Het was prachtig weer, strakblauwe lucht, veel zon. En dat voor december. Drie kwartiertjes, dacht ik zo, maar het werd toch nog een uur. Lekker de duinen in richting Kijkduin en via Meer en Bosch weer terug, met de laatste tien minuten in een wat sneller tempo. Het ging wel weer wat beter dan donderdag.
Alexine Tinne
's Middags ging ik naar de stad, op de Denneweg een beetje geshopt en naar restaurantjes gekeken (om ons te oriënteren, binnenkort moeten wij een etentje regelen), daarna doorgelopen naar het Haags Historisch Museum. Ik was toch in de buurt en wilde een expositie zien die tot en met 17 februari te bezichtigen is.Het is een expositie waarin het leven van een avontuurlijke Haagse dame in beeld is gebracht. Haar naam was Alexine Tinne. Zij leefde van 1835 tot 1869 en groeide op in de upper class, haar moeder was hofdame van koningin Sophie. Zij was een van de eerste professionele fotografen van Nederland en bovenal een avontuurlijk reizigster, zij trok naar volledig onbekende en onontgonnen gebieden. Haar reislust voerde haar naar Egypte en Sudan, de bovenloop van de Nijl en de Sahara.
Alexine was een onbevreesde jonge vrouw die zich ten volle bewust was van de risico's van het reizen. Zo schreef ze ooit dat de kans om vermoord te worden reeël was, maar dat ze daar niet zo mee kon zitten: in dat geval had zij in ieder geval intens geleefd en veel gezien. En inderdaad werd het reizen haar fataal. Op 33-jarige leeftijd werd ze in de Sahara door Toearegs om het leven gebracht.
Alexandrine (Alexine) Tinne op 30-jarige leeftijd |
De tentoonstelling Alexine Tinne - Afrikaanse avonturen van een Haagse dame - geeft een zo compleet mogelijk beeld van deze bijzondere vrouw. Er wordt zowel aandacht voor haar Afrikaanse reizen als haar tijd in Den Haag besteed. Kledingstukken en portretten geven een beeld van de Haagse 'High Society', het milieu waarin ze opgroeide. Foto's die Alexine en anderen maakten geven een unieke indruk van haar spannende reizen, terwijl haar brieven een heel persoonlijke kijk op haar leven geven.
In het museumwinkeltje op de benedenverdieping is onder meer het boek Reis naar het noodlot verkrijgbaar. Een toepasselijke titel voor een boek over het Afrikaanse avontuur van Alexine Tinne.
Het is een biografie van de auteur Robert Joost Willink, rijkelijk geïllustreerd met grotendeels onbekende foto's waarvan ruim de helft door Alexine zelf is gemaakt. Zoals de foto hiernaast, van haar trouwe Arabische dienstbode Abassa.
Het was nog geen vijf uur toen ik weer buiten stond. Het begon al een beetje te schemeren, de stadslichten waren al aan. De Hofvijver lag er mooi en Haags bij als altijd. Op de schilderijen die in het Haags Historisch Museum hangen zie je veel afbeeldingen van diezelfde Hofvijver, sommige daarvan zijn in de 17de eeuw geschilderd. Wat daaruit blijkt is dat De Hofvijver een van de weinige locaties is die al eeuwen bijna niet zijn veranderd.
Dat is niet Alexine Tinne op (30-jarige leeftijd).
BeantwoordenVerwijderenJe hebt te vluchtig gekeken tijdens de expositie in het Historisch Museum.