vrijdag 4 januari 2013

Hilversum-Nancy-Orionnevel

Vanmorgen had ik mij verslapen. In mijn geval betekent dit dat ik om tien voor zeven opstond en tegen tien uur op kantoor was. Daar werd ik met open armen ontvangen want ik had de eer om een uur later vijf jonge dames, architectuurstudenten uit Nancy (Frankrijk), rond te leiden. Vond ik (uiteraard) geen probleem. Hun bezoek kwam onverwachts, maar in mijn beste steenkool-Frans en vooral Engels is het gelukt om een  rondleiding door het hele gebouw te geven die zij, blijkens hun reacties, erg hebben gewaardeerd.


Toen ons gebouw, een creatie van de bekende Hilversumse architect Koen van Velsen (die onder meer ook het Pathétheater in Rotterdam en het nieuwe station in Breda heeft ontworpen) in 2001 nèt was opgeleverd, kwamen er bijna wekelijks - en soms meermalen per week - groepen architecten en architectuurstudenten uit de hele wereld langs voor een bezichtiging. Het was in die tijd een van de opvallendste ontwerpen, zeker vanuit architectonisch oogpunt gezien.

Planetarium Hortus

Eigenlijk is dit nog een vervolg op mijn blogpost van gisteren. Ik was dus naar de Hortus Botanica in Leiden gegaan, of liever gezegd, ik raakte daar al slenterend verzeild. Niet zo moeilijk met mijn museumjaarkaart altijd op zak. Zo kwam ik ook in het recentelijk gerestaureerde planetarium van de Hortus.

Op dit moment is daar een jubileumtentoonstelling getiteld ‘Spectaculair Heelal’. Daar zijn zo'n vijftig verbluffende beelden van hemellichamen te zien zoals nevels, sterrenstelsels en sterrenhopen, vastgelegd door de ESO-observatoria. Er zijn ook mooie foto’s te zien van de sterrenwachten zelf.

Leuk weetje is dat de doorsnede van de totale Orionnevel zo'n 30 lichtjaren is, de doorsnede van de kern van de nevel is 'slechts' 6 lichtjaren. En nu maar hopen dat Léonie van Haak niet dit blogje leest, anders gaat ze hier vast voor trainen ;-)...

De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen de Sterrewacht Leiden van de Universiteit Leiden en de historische Leidse Sterrenwacht.

Wie trouwens een interessant blog over astronomie wil lezen, raad ik het weblog van clubvriend/astronoom/ICT 'er Frank Inklaar aan. Over de wondere wereld van het heelal.

De kern van de Orionnevel

1 opmerking: