Gisteren even op en neer naar Leiden gegaan om de Hortus Botanicus te bezoeken. Zoals altijd een oase van rust. Momenteel staat de tuin in het teken van de vroege voorjaarsbloeiers, de Stinzenplanten.
Stinzenplanten zijn eigenlijk verwilderde sierplanten, afkomstig uit Zuid-Europa, Duitsland etc. Honderden jaren geleden zijn ze geïmporteerd - vermoedelijk door reizende plantenliefhebbers - waarna zij massaal zijn ingeburgerd en verwilderd. Maar je hebt ook stinzenplanten die al in Nederland voorkwamen. Meestal zijn het bol- knol- en wortelstokgewassen.
De meeste stinzenplanten zie je in Friesland en Groningen, ze groeien daar massaal. Het woord 'Stins' is ook Fries en betekent 'stenen huis'. Rondom deze stinzen was de grond vaak opgehoogd en kalkrijk, jarenlang bewerkt en begroeid met bos. Ideale omstandigheden dus voor stinzenplanten. Maar ook elders in het land groeien dergelijke planten op stadswallen, in parken, op kerkhoven, op oude buitenplaatsen en bij kastelen zoals langs de Vecht en in de duinen. En in de Hortus uiteraard. Voorbeelden van stinzenplanten? Blauwe druifjes, crocussen, kievitsbloemen, narcissen, primula, vingerhelmbloem en sterhycainthen.
Wie meer over stinzenplanten wil weten, bezoek de Hortus (met de Museumjaarkaart vrij entree) of bekijk hun site. Ik beperk mij hier tot wat plaatjes...
Geen opmerkingen:
Een reactie posten