dinsdag 25 juni 2024

Hoppig in Rotterdam en hoppen naar Thorn


Zaterdag 22 juni begon met een kort trainingsloopje door de duinen en over een stuk strand.

Het bleef echter niet bij die vijf kilometer: 's middags werden daar nog dertien aan toegevoegd, zij het met drie onderbrekingen. Frank had een paar weken terug een zogeheten 'bierwandeling' voorgesteld aan de biervrienden, waarvan er vier meekonden. Start: Rotterdam Centraal. Wegens problemen aan het spoor gingen we er niet met de trein, maar met de metro naar toe.

De wandeling ging door het inmiddels overbekende maar nog steeds (architectonisch) indrukwekkende Rotterdam zoals dat na WO II is (her)opgebouwd. Een labyrint van wolkenkrabbers, kunstwerken en herdenkingsmonumenten, markante oude gebouwen en moderne waaronder megahoge woontorens, kubuswoningen, Erasmusbrug enzovoorts. 

Wij onderbraken de wandeling een paar keer bij biercafé's zoals die ene aan de Westersingel, de Bierboutique en brouwerij Vet & Lazy. Niet zo moeilijk om te raden wat wij daar dronken om de dorst te lessen. Het was - zoals we allen weten - prachtig weer met veel zon, dus het werd  terrassenwerk.

Aan het eind van de wandeling zochten we een plek om nog iets te eten maar bijna alles zat tjokvol.

We liepen nog wel een Italiaans restaurant binnen waar de mogelijkheid werd gecreeerd een tafel bij te plaatsen. Ons bezoek was van korte duur toen wij de prijzen zagen op het met krijt geschreven menu boven de bar. Echter was er al snel een alternatief gevonden bij een biercafé met joviaal personeel en prima eten. Fish & Chips, erg goed!

Verjaardag tussen bronsgroen eikenhout

De dag erop, zondag 23 juni dus, gingen wij (ouders en schoonouders van Daphne) in de auto van John naar Thorn, waar Daphne haar 40ste verjaardag vierde. 

Thorn? Is dat niet een beetje ver weg van woonplaats Den Haag? Mogelijk.

Dat zat zo: de vrijdag ervoor had manlief Daan haar en hun dochtertjes, met list en medewerking van derden, waaronder dus ook wijzelf, naar Limburg 'ontvoerd'. Dat was dus al een grote verrassing voor haar, maar wat zij niet wist - en wat goed geheim werd gehouden - was dat ook ouders en schoonouders op haar verjaardag aanwezig zouden zijn. En zo geschiedde! En er kwam nog meer verrassingsvisite: de broer van Daan, Stefan met zijn dochtertje,

Het werd een leuke en mooie zomerse (verjaar)dag. We hebben gewandeld, ergens wat gedronken en gerelaxt in de zon. De kinderen vermaakten zich kostelijk in de speeltuin en naderhand in het binnenzwembad en de dag werd afgesloten met een BBQ in de serre van het mooie huisje. 


Zelf ben ik nog even gaan kijken in het historisch centrum, het bekende 'witte dorp' dat we jaren geleden tijdens een vakantie in Zuid-Limburg ook al eens bezochten. Mooi dorpje, klein maar fijn. Aan te raden!


maandag 10 juni 2024

Van de 'True Colours' van de modernen tot de 'True People' van Frans Hals

Korte update van de afgelopen weken. Dat ik niet zo vaak meer post hangt samen met Facebook  waarop ik vaker 'losse' berichten plaats, bepaalde herinneringen her-post enzovoorts. Verder is er veel dat mij bezig houdt, van schilderen, wandelen, bezigheden in de sociale en familiesfeer, de  'alternatieve' media volgen tot een beetje sporten.



Over sport gesproken: de laatste tijd verzuim ik vaak bij prestatieloopjes, daarom ook geen verslagen e.d. Daar hoop ik binnenkort verandering in te brengen, al wil de geest meer dan het lichaam wil. Trainen doe ik nog (te) weinig en te kort, al ben ik wel twee keer per week in het krachthonk te vinden.


Over de biermiddag bij Rob Pronk (zaterdag 25 mei) heb ik het nog niet gehad. Dat was als vanouds gezellig, het thema was 'Engelse bieren'. Nu ben ik meer van het belgische bier, maar elke keer is er weer een ander thema. Het zelfgebrouwen bier van Robbert van der Elst kwam als lekkerste uit de bus. Of uit de fles, liever gezegd. En de appeltaart die Rob had gebakken was dik in orde!

De zaterdag erop hadden dochterlief , haar man en twee kleindochters ons (= de vier grootouders) op een etentje getracteerd. Dat was bij het Italiaanse restaurant Sgroppino in de Jacob Gillesstraat. Prima sfeer en goede keuken!


En nu het 'culturele'gedeelte van de afgelopen weken. Nou ja...

Eerst ging ik naar het Kunstmuseum Den Haag. Lekker dicht bij huis, ik kom er regelmatig. Ditmaal voor de expositie 'True Colors'. Zoals op de site in typisch museale taal vermeld, gaat het hier om 'Hoogtepunten uit de hedendaagse kunst die de dialoog aangaan met iconen uit de moderne kunst. Charley Toorop, Donald Judd en Bridget Riley onderzoeken samen met Zanele Muholi, Rafaël Rozendaal en Louise Giovanelli de betekenis van kleur in relatie tot vorm, identiteit en samenleving.' 





Voor het tweede museumbezoek moest ik naar Amsterdam, afgelopen zaterdag (8 juni). 

Vanaf Amsterdam Centraal liep ik via Zeedijk en Nieuwmarkt naar het Rijksmuseum. Bij Black Gold maakte ik een tussenstop. Je kunt er LP's (veel jazz en Hip Hop) kopen en koffie drinken. Het is een 'soort van' Coffeeshop (maar met èchte koffie, geen drugs). Eigenaar is oud-collega (bij het Commissariaat voor de Media) Siebrand. Leuk om elkaar weer eens te zien. Het is een zaak met een prettig-toegankelijke, relaxede sfeer en prima koffie. Er komen veel buitenlandse toeristen en zowaar kwamen ook Oek de Jong (ja, die van de opzwaaiende zomerjurken) met echtgenote even binnen om hun buurman en vriend 'Siep' te begroeten.

Omdat ik bij het Rijksmuseum een 'tijdslot' had kon ik niet lang blijven. Ben wel met de benenwagen naar dat museum gegaan.


In het Rijksmuseum was de op één na laatste dag van de grote Frans Hals expositie die 16 februari 2024 van start was gegaan. Zou toch jammer zijn om die te missen, want het museum heeft er zeker een Hals-zaak van gemaakt.


Hals staat terecht bekend als een van de grootste (portret)schilders uit De Gouden Eeuw. Opmerkelijk voor die tijd is 'de losse toets' waarmee hij vaak werkte, met de verf dikker aangebracht dan normaal bij tijdgenoten. Levensechte portretten, ze lijken zó uit het doek te stappen. Inspirerend, ook vandaag de dag nog!