maandag 10 juni 2024

Van de 'True Colours' van de modernen tot de 'True People' van Frans Hals

Korte update van de afgelopen weken. Dat ik niet zo vaak meer post hangt samen met Facebook  waarop ik vaker 'losse' berichten plaats, bepaalde herinneringen her-post enzovoorts. Verder is er veel dat mij bezig houdt, van schilderen, wandelen, bezigheden in de sociale en familiesfeer, de  'alternatieve' media volgen tot een beetje sporten.



Over sport gesproken: de laatste tijd verzuim ik vaak bij prestatieloopjes, daarom ook geen verslagen e.d. Daar hoop ik binnenkort verandering in te brengen, al wil de geest meer dan het lichaam wil. Trainen doe ik nog (te) weinig en te kort, al ben ik wel twee keer per week in het krachthonk te vinden.


Over de biermiddag bij Rob Pronk (zaterdag 25 mei) heb ik het nog niet gehad. Dat was als vanouds gezellig, het thema was 'Engelse bieren'. Nu ben ik meer van het belgische bier, maar elke keer is er weer een ander thema. Het zelfgebrouwen bier van Robbert van der Elst kwam als lekkerste uit de bus. Of uit de fles, liever gezegd. En de appeltaart die Rob had gebakken was dik in orde!

De zaterdag erop hadden dochterlief , haar man en twee kleindochters ons (= de vier grootouders) op een etentje getracteerd. Dat was bij het Italiaanse restaurant Sgroppino in de Jacob Gillesstraat. Prima sfeer en goede keuken!


En nu het 'culturele'gedeelte van de afgelopen weken. Nou ja...

Eerst ging ik naar het Kunstmuseum Den Haag. Lekker dicht bij huis, ik kom er regelmatig. Ditmaal voor de expositie 'True Colors'. Zoals op de site in typisch museale taal vermeld, gaat het hier om 'Hoogtepunten uit de hedendaagse kunst die de dialoog aangaan met iconen uit de moderne kunst. Charley Toorop, Donald Judd en Bridget Riley onderzoeken samen met Zanele Muholi, Rafaël Rozendaal en Louise Giovanelli de betekenis van kleur in relatie tot vorm, identiteit en samenleving.' 





Voor het tweede museumbezoek moest ik naar Amsterdam, afgelopen zaterdag (8 juni). 

Vanaf Amsterdam Centraal liep ik via Zeedijk en Nieuwmarkt naar het Rijksmuseum. Bij Black Gold maakte ik een tussenstop. Je kunt er LP's (veel jazz en Hip Hop) kopen en koffie drinken. Het is een 'soort van' Coffeeshop (maar met èchte koffie, geen drugs). Eigenaar is oud-collega (bij het Commissariaat voor de Media) Siebrand. Leuk om elkaar weer eens te zien. Het is een zaak met een prettig-toegankelijke, relaxede sfeer en prima koffie. Er komen veel buitenlandse toeristen en zowaar kwamen ook Oek de Jong (ja, die van de opzwaaiende zomerjurken) met echtgenote even binnen om hun buurman en vriend 'Siep' te begroeten.

Omdat ik bij het Rijksmuseum een 'tijdslot' had kon ik niet lang blijven. Ben wel met de benenwagen naar dat museum gegaan.


In het Rijksmuseum was de op één na laatste dag van de grote Frans Hals expositie die 16 februari 2024 van start was gegaan. Zou toch jammer zijn om die te missen, want het museum heeft er zeker een Hals-zaak van gemaakt.


Hals staat terecht bekend als een van de grootste (portret)schilders uit De Gouden Eeuw. Opmerkelijk voor die tijd is 'de losse toets' waarmee hij vaak werkte, met de verf dikker aangebracht dan normaal bij tijdgenoten. Levensechte portretten, ze lijken zó uit het doek te stappen. Inspirerend, ook vandaag de dag nog!




Geen opmerkingen: