dinsdag 27 oktober 2020

Zoervleis en andere geneugten


Afgelopen zondag heb ik mijn 'half-quarantaine' onderbroken voor een duurloopje. Met de nadruk op 'je' want echt lange afstanden loop ik vooralsnog niet meer. Maar goed, het was een loopje van ruim een uur waarbij de route onder meer via Meer en Bosch en de Bosjes van Pex liep. Op het laatst zette ik mij er toe om een paar keer 'op gevoel' in een sneller tempo te lopen, een keer twee minuten, vervolgens een minuut (ca. 200m) en als afsluiter één kilometer in pakweg 5'20''.

Later in de middag nog een flinke wandeling gemaakt van twee uur, deels door de duinen tot anderhalve kilometer voorbij Kijkduin, enkele honderden meters voorbij Roompot Vakantiepark. En van daaruit terug naar huis.

Ruim voldoende lichaamsbeweging dus voor een smakelijk gerecht die avond. Nu mag ik mij best een flexitariër noemen, en hooguit één keer per week 'iets' met vlees. En die ene keer van deze week was zondag.

Vlees is vooral onontbeerlijk in stoofpotten, zoals Boeuf Bourguignon, Vlaamse stoof en Daube. Ditmaal waagde ik mij aan een ècht Limburgs gerecht dat in dit rijtje past, namelijk Zuurvlees. Of, om het in goed Limburgs dialect te zeggen: Zoervleis. Het recept - gejat, want geknipt en geplakt van internet (AH, Allerhande) - gaat hierbij. Het is erg lekker!  

Voor vier personen heb je nodig:


  1. Snijd het vlees in blokjes. Bestrooi met peper en zout. Verhit de helft van de boter in een braadpan tot het schuim begint weg te trekken. Schep de helft van het vlees in de pan en bak het al omscheppend tot het vlees lichtbruin van kleur is. Voeg de rest van het vlees toe en bak alles al omscheppend heel lichtbruin. Schenk de azijn en het warme water langs de wand van de pan bij het vlees. Voeg de laurierblaadjes, jeneverbessen en kruidnagels toe. Breng aan de kook en doe de deksel op de pan. Stoof het vlees 1 uur op laag vuur.
  2. Snipper de ui. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de ui in 5 min. al omscheppend goudbruin. Snijd de ontbijtkoek in blokjes. Schep de uien met de appelstroop en ontbijtkoek door het vlees en stoof nog 1 ½ uur. Voeg eventueel nog een scheutje warm water toe. Breng het zuurvlees op smaak met suiker, peper en zout.
  3. Hoe langer je het laat stoven (kan ook in de oven op lagere - zeg 150 graden - temperatuur), hoe meer doortrokken de smaak is en hoe zachter het vlees. Wel af en toe kijken of het niet droogkookt/indikt, zo nodig wat heet water toevoegen).

Combinatietip:

Het zuur van de azijn die in Limburgs zuurvlees wordt gebruikt, wordt gecompenseerd door de friszoete appelstroop en de kruidige smaak van de ontbijtkoek, die ook de jus bindt. Traditioneel wordt zuurvlees gegeten met dikke frieten.



Bij dit gerecht kan heel goed wijn worden gedronken, maar ideaal is een ècht Limburgs of Belgisch (bok)biertje! Zoals een trappist, kasteelbier of een La Trappe Dubbel...

Het verhaal wil dat mensen na het eten van dit gerecht spontaan in Limburgs dialect gaan praten. Bij mij werkte dat niet zo, wel heb ik een selectie van foto's uit mijn album vergaard met een 'Limburgse toets'.

Een provincie waar ik trouwens een aantal malen heb hardgelopen, zoals een paar keer Maastrichts Mooiste en de Sint Pieterstrail.







Geen opmerkingen: