donderdag 21 december 2023

Le Pot-Au-Feu

Omdat ik met hardlopen in een soort van midwinterdip zit, valt er niet zoveel te bloggen. Wandelen en fietsen doe ik nog wel, maar op dit moment valt er in de natuur - of wat daar nog van over is in de volgebouwde randstad - niet veel te beleven. En laten we wel zijn: het is continu klereweer de afgelopen weken. Dus ja, ook ik ben nu verkouden.

Maar laat ik niet al te negatief zijn: afgelopen zaterdag heb ik wel een mooie film gezien en 's avonds was er een leuk feestje bij Pex.

Voor de film ging ik ditmaal naar Het Kijkhuis  in Leiden, naast Museum Boerhave. Een leuk klein theater met vriendelijke ontvangst door even vriendelijk personeel. 

Ik kwam voor de film 'Le Pot au Feu' van de Frans-vietnamese regisseur Tran Anh Hung. De film speelt zich af in 1885 en verhaalt over de romance tussen Eugénie (Juliette Binoche) en de - ongetwijfeld rijke - kasteelheer Dodin Bouffant (Benoît Magimel), een ware gastronoom voor wie ze al 20 jaar werkt.

De film (Gouden Palm winnaar) duurt ruim twee- en een half uur. Het is zowel een ode aan de Franse keuken als een liefdesdrama. In het eerste half uur van de film zie je Eugénie met grote toewijding en gedrevenheid bezig in een keuken waarin, naast de keuken zelf, alle dingen megagroot zijn: de tafel, het gasfornuis, de pannen. Maar ook de ingrediënten! Hele kippen, kwartels,  kalfsrug uit de oven, een enorme brasem, groene kool en andere struikgroenten verdwijnen in pannen en worden overgoten met drank en geklaarde boter, alvorens in ovens te worden geplaatst, waarna de volgende taak wacht. Er wordt weinig gesproken, alleen het hoognodige wordt gezegd, en soms wordt even geproefd van een saus of die goed op smaak is.

Dodin is al langere tijd verliefd op zijn kokkin. Hij vraagt haar met hem te trouwen, maar Eugénie geeft haar onafhankelijkheid niet zomaar prijs. Pas nadat Dodin haar op een dag een schitterend koningsmaal  heeft voorgeschoteld stemt zij ontroerd toe in een huwelijk. Of het daar werkelijk van komt? Geen spoilers....

Geen opmerkingen: