zondag 1 maart 2020

Een vierde van de 20 van Alphen



Vandaag weer eens aan een prestatieloopje meegedaan, Ditmaal buiten de regio Haaglanden, namelijk in Alphen aan den Rijn. De 20 van Alphen liever gezegd, want zo heet dat evenement. Alleen liep ik geen twintig, maar ruim vijf kilometer (5100 meter om precies te zijn), een van de afstanden bij dit loopevenement.

In het verleden heb ik de 20 van Alphen meermalen gelopen. Vraag mij niet hoeveel keer en wanneer, geen idee!  Wel 'ergens' in de jaren zeventig, mogelijk ook in de jaren tachtig. Nou ja, dat schiet niet op.

Hoe dan ook werd de eerste editie in 1953 georganiseerd. Ik was toen vijf jaar en liep nog niet hard. Het evenement vond toen nog niet jaarlijks plaats. Sinds 1975 is dat wel het geval.

Vroeger werd de twintig van Alphen op zaterdag gehouden, tegenwoordig - vanaf 2000 - op zondag. Ook vandaag dus, op 1 maart 2020. Verder kan van deze klassieker gesteld worden dat de wedstrijd vanaf 1987 de status als internationale wegwedstrijd kreeg. Sinds 1990 maakte de 20 van Alphen onderdeel uit van de Run Classics

Waarom vandaag in Alphen gelopen terwijl bij AV Sparta ook de 1 van de 4 loop (het jaarlijkse loopevenement waar de vier hardloopverenigingen van Den Haag en directe omgeving aan deelnemen) werd gehouden? Dat is toch immers 'mijn' thuiswedstrijd?

Bij de Hoge Veluwe Loop vorig jaar raakte ik aan de praat met een loper uit Alphen aan den Rijn, Ronald Verkade. Desgevraagd bleek hij naamgenoot Ronald Meijer - een snelle loopvriend uit Alphen en ooit 'collega-blogger' - te kennen.


Wij hadden het over de 'klassieker' onder de wegwedstrijden 'De 20 van Alphen' en dat ik die al heel lang niet had gelopen. Dit omdat deze 'te dicht' op de CPC zit, wat voor mij - als Hagenees/Hagenaar - een verplicht nummer is. Tijdens ons praatje kwam naar voren dat Ronald Verkade sinds enige tijd voorzitter van de 20 van Alphen is! Hij nodigde mij uit een keer mee te doen en dat heb ik onthouden.

Grappig dat ik beide 'Ronalds' vandaag heb gezien en mogen begroeten!


Dus met de tram en trein naar Alphen, wat een alleraardigste stad blijkt te zijn. Weliswaar heeft het niet zo'n oude historische kern als Delft, Gouda of Haarlem, maar het mist ook de voorspelbare eenvormigheid van vele steden waar nieuwbouw is gepleegd. Vanaf het station was het een kwartiertje lopen naar het centrum. Bij aankomst waren juist 'de kids' bezig met hun onderdeel.

Het was even zoeken naar de lokatie waar ik mijn startnummer kon afhalen en mij omkleden. Dat was in theater Castellum. Evenals in Apeldoorn (midwintermarathon) was ook hier een theaterzaal de kleedgelegenheid, waarbij het podium was ingeruimd voor de massagetafels - ook 'onze' Jan Slootweg was daar operationeel - en het bagagedepot.


Daarna bij Grandcafé De Zaak een cappucinootje gedronken, daarna en even gekeken naar het finishen van de eerste lopers op de 2,5 kilometer. Klein stukje ingelopen, vervolgens naar de start. Dat was achter gebouw Castellum. Het was er verschrikkelijk koud vanwege de harde wind en de zon, die zich de rest van de dag best vaak liet zien, had zich op dat moment verscholen achter binnentrekkende wolken waaruit zelfs nog een spatje regen viel. Het duurde even voordat het parcours vrij werd gegeven maar daarna gingen we van start.

Moet zeggen dat ik lekker heb gelopen, best vlot voor mijn gevoel, en dat ik het tempo - op de laatste kilometer na - goed kon volhouden. Uiteindelijk kwam ik in ca. 29 minuten over de finish en ben in  mijn streven (of hoop liever gezegd) om onder het half uur te blijven geslaagd. Ja, natuurlijk wil ik nog wat sneller maar of dat gaat lukken is altijd de vraag, het lukt nog steeds niet om onder de tachtig kilo te komen. Wel leuk om te vermelden is dat ik als 200ste (van de 550 lopers op 'de vijf'') ben gefinishd, mooi 'rond' getal!


Voordat ik de terugweg naar huis aanvaardde, bij de McDonalds een milkshake en een chocoladekoek gescoord - tja, zo verlies ik nooit gewicht natuurlijk - en gekeken naar de start van het koningsnummer, de twintig kilometer! Heb daar ook een filmpje van gemaakt met mijn telefoon...

1 opmerking:

RunningRonald zei

was weer gezellig je te zien. Sorry voor de harde wind in 'mijn' Alphen maar fijn dat je genoten hebt!
Hopelijk ga ik je in Leiden weer zien!

gr
RR