woensdag 2 juni 2021

Ga mee naar buiten allemaal, dan horen wij....

Een paar zonnige en warme dagen achter de rug. Hoewel dat maandag 31/5 op het strand wel tegenviel. Het was 'oppasdag' en wij gingen s'middags, met kleindochters achterop de fiets, naar het strand. Daar deed de zon flink zijn best, maar een kille noordenwind weerhield mij van het uittrekken van bovenkleding. Beter om op de loungebank voor het terras te chillen. 

Gisteren, dinsdag 1 juni dus, werd het een stuk warmer. Zelfs zó warm dat mijn voorgenomen wandeling door de Broekpolder niet in gezwinde, maar in slenterpas werd volbracht. 

De reis erheen ging niet helemaal van een leien dakje. Eerst vanaf CS de sprinter naar Dordrecht genomen, in Schiedam overstappen op de metro naar Vlaardingen Oost. Daar aangekomen pakte ik weliswaar de juiste bus, maar die ging naar Vlaardingen West. Maar halte 'uitzicht' bleef uit zicht: daar had ik moeten uitstappen. Info bij de buschauffeur leerde dat ik helemaal terug moest naar het andere eindpunt. Dat werd dus al met al een lange busreis. 

Eenmaal in De Broekpolder, steeg de temperatuur langzaam op tot zomerse proporties. Het flesje water dat ik die ochtend in mijn rugzak had gestoken, bleek in elk geval geen overbodige luxe.




Doel van de wandeling was niet alleen de wandeling zelf, maar vooral om de wielewaal te spotten (wat zo niet onmogelijk, dan toch uiterst moeilijk is) of te horen. 

Zou dat niet lukken, ook niet getreurd want de Broekpolder is een prachtig gebied om te wandelen. Het is zowel een recreatie- als natuurgebied. En die natuur is vooral in deze bloeimaanden overweldigend mooi. 



En de wielewaal? Na ruim twee uur struinen door het gebied had ik 'm nog steeds niet gehoord. Wel andere vogels, waaronder merels, vinken, roodborstjes, tjif tjafs en zanglijsters: stuk voor stuk vogels die hun partijtje in het concert des levens aardig kunnen meezingen. Maar onze geel-zwarte vriend leek het af te weten.



'Leek' het af te weten, want op de terugweg over het Berenpad hoorde ik in de verte het welbekende geluid. Snel mijn telefoontje gepakt om het op te nemen, als je het geluid voluit zet kun je het horen. Mijn dag was nu helemaal goed!




Maar waarom zo'n opwinding over een vogelgeluid? Moeilijk uit te leggen. Er zijn vogels die een veel gevarieerder lied ten gehore brengen, zoals merels, zwartkoppen en roodborstjes. De zang van de wielewaal volstaat met een simpel 'dudeljoo-hoo' en anders niet. Het heeft kennelijk ook de maker van een van de bekendste wandelliedjes geïnspireerd. 

Laten we het erop houden dat de roep van de wielewaal iets 'magisch' heeft. Want horen wij die muzikant, dan is de zomer in ons land!



1 opmerking:

Wim Kooij zei

Geweldig dat je ons vocaal laat meegenieten van de wielewaal.
Goede instelling dat je niet opgaf.
Vogelen en (halve) marathons lopen vergen een zelfde soort instelling....