donderdag 2 maart 2023

Nogmaals Napels zien, en dan...

Gisteren weer eens een echt goede film gezien in Het Filmhuis. Ik heb het over 'Nostalgia'. En dan niet de gelijknamige film van Tarkovsky uit de jaren tachtig. Die heb ik destijds ook gezien en dat was eveneens een meesterwerk van cinematografische schoonheid. Daarvan heb ik evenwel - door vermoeidheid in combinatie met  de lengte van de film en de traagheid van handelingen en beelden - een groot deel gemist omdat ik onder de film in slaap ben gevallen. Veertig jaar later, gisteravond, heb ik die film alsnog bekeken want de integrale versie is op het net te zien.

Maar dit even naar aanleiding van die 'nieuwe' Nostalgia (regie: Mario Martone) van gistermiddag. Het is een film waarin de stad Napels centraal staat, met alle mooie en minder mooie beelden van dien. 

Napels is de geboorteplaats van Felice (een mooie rol van Pierfranceso Favino), die na zijn middelbare school stad en land heeft verlaten en elders een nieuw leven heeft opgebouwd. Inmiddels heeft hij als zakenman carrière gemaakt, woont in Caïro en is getrouwd met Arlette, die als arts werkzaam is in het plaatselijke ziekenhuis. 

Na jaren keert Felice terug naar Napels om zijn bejaarde moeder te bezoeken. Hij herontdekt de stad die gevuld is met eigen regels en gewoontes, maar die ook veel herinneringen bij hem oproept die hem nog steeds achtervolgen. Zoals zijn jeugdvriend Oreste, met wie hij in zijn puberteit veel optrok en heftige dingen heeft ervaren. Hij zou hem graag weer ontmoeten. Het is een voornemen waarop iedereen aan wie hij dat vertelt geschrokken of met verontwaardiging reageert. Het blijkt namelijk dat Oreste zich inmiddels heeft ontpopt als een beruchte en gevreesde maffiabaas.

Ondanks dat de lokale priester hem op het hart drukt zijn verleden te laten rusten, zoekt Felice zijn jeugdvriend op. Dat gaat bepaald niet van een leien dakje, maar uiteindelijk komt het tot een ontmoeting op een geheime, sterk bewaakte locatie.

Hoe de film verder afloopt... Geen spoilers meer. Wel een  film die wat mij betreft past in de categorie: Ga dat zien!

Geen opmerkingen: