woensdag 23 oktober 2013

Autumn Joy (2)


Vorige week was ik in de Waterleidingduinen voor een stevige wandeling, maar op dat moment was er bij de damherten nog weinig te merken van bronstactiviteit. Mijn verwachting was dat er een week later (nu dus) meer te beleven zou zijn.

Gisteren was het volgens de KNMI een van de warmste oktoberdagen van deze eeuw en mogelijk ook van de vorige eeuw. Dus op naar Aerdenhout.


Een week eerder was het overal en overwegend groen, nu waren de herfstkleuren geel, bruin en rood alom aanwezig. Zie voor meer foto's dit album. Het mooie weer had bovendien veel mensen naar dit gebied gelokt en zeker niet alleen pensionado's, integendeel.

En zowaar, in het bos waar ik vorig jaar veel damherten aantrof waren ze ook nu weer aanwezig. Minimaal tien volwassen bokken en een handjevol jongelingen spotte ik. En, zoals gezegd, bij tijd en wijle was het een drukte van belang. Een van de bokken, ongetwijfeld de bok die bij de onderlinge gevechten steeds als sterkste uit de strijd kwam, had een roedel hinden om zich heen, en op deze dag heeft hij er - voor zover ik kon waarnemen - minimaal vier gedekt. Maar ook de andere herten lieten zich niet onbetuigd.

 
Een warme oktoberdag, maar de bronstactiviteit bij de damherten was er niet minder om. Twee volwassen bokken proberen elkaar te imponeren en het komt zelfs even tot een korte confrontatie.
 
 
 
 Het damhert dat hier een hinde beslaat was niet de dominante bok in 'het lek'(zo wordt dit gebied in de Waterleidingduinen genoemd). De 'grote baas' had even verderop een groot roedel en had de grootste moeite om deze hinde niet te laten ontsnappen. Kennelijk vond zij deze bok aantrekkelijk(er). Echter verstoort een andere, nog vrij jonge bok hun liefdesspel door een gevecht uit te lokken. Met succes, alhoewel de jongeling al snel de aftocht moest blazen.
 

 
Bij de paring van damherten bespringt de bok meerdere malen de hinde. Hier het 'moment suprème'. Deze dominante bok had het druk deze middag, hij heeft diverse hinden beslagen.

Geen opmerkingen: