zaterdag 16 november 2019

Sint overal gearriveerd


Sint Nicolaas had het erg druk vandaag, want hij maakte in veel plaatsen zijn intocht, steeds vergezeld door zijn (meest zwarte) pieten. Soms tegelijkertijd! Hoe dat mogelijk is? Vraag het Victor Mids, misschien weet hij het, maar het is een feit. Heeft te maken met bilocaliteit, zoiets.

Natuurlijk, je kunt het ook nuchterder bekijken en veronderstellen dat de Sint her en der vervangen wordt door hulpsinterklazen. Wat volstrekt logisch is in een land met ruim 17 miljoen inwoners, maar het blijft een publiek geheim welke Sint in dat geval nu 'de echte' is.


Voor ons is het echter een uitgemaakte zaak. Evenals voorgaande jaren, gingen onze kleindochters met hun ouders en grootouders naar Leidschendam, waar de èchte goedheiligman arriveerde met een heel leger zwarte pieten: danspieten, strooipieten, muziekpieten, noem maar op. En heel veel vrouwen als piet. Hoezo geen diversiteit?


Maar het is wel anders dan in 'mijn tijd', toen Sint maar één knecht had en ze het met z'n tweeën moesten zien te rooien. Wat inhield dat ze geacht werden binnen een kort tijdsbestek over een paar miljoen daken te lopen (nota bene met paard) om in menige schoorsteen een of meer pakjes te deponeren die de huiskamers bereikten via gereed staande schoenen bij de schoorsteen. Althans, bij kinderen die 'zoet' waren geweest, wie stout was kreeg de roe en in ernstige gevallen van stoutheid gingen ze mee in de zak naar Spanje.


Naderhand kwamen er meer pieten bij, het gerucht ging dat er in Madrid een speciale zwarte pieten academie werd opgericht waar menigeen is afgestudeerd. Maar goed, ik dwaal af.

Om half elf deze morgen arriveerden de Sint en zijn gevolg, verspreid over drie boten waarvan de achterste de grootste was en overduidelijk als pakjesboot fungeerde.

Direct na het aan wal gaan begon de optocht naar het stadscentrum, waar Sinterklaas en gevolg door de burgemeester van Leidschendam welkom werden geheten. Er werd door velen gesprongen en gezongen en iedereen was blij.


Dan nog even een terugblik. Ook eerder deze week was er een heerlijk avondje, namelijk de verjaardagsviering van trainingsgroeplid René. Dat was woensdag, we hadden een training van 3 x 400-600-200 meter achter de rug, uiteraard was dat de kern van een inloop- en duurlooptraining van pakweg 70 minuten. Omdat ik nog iets moest kopen voor de jarige, heb ik maar voor de helft meegetraind met de groep, de rest ging op eigen houtje.

Een paar foto's van onze groep gaan hierbij.


Verder niet veel gelopen afgelopen week, wel gewandeld en twee keer krachthonk. Morgen maar weer eens een loopje doen in Delft, bij AV 40....

Geen opmerkingen: