vrijdag 18 maart 2022

Lentelucht en Kunst ademen



De laatste weken met enige afwisseling gewandeld en een beetje hardgelopen. Dat culmineerde afgelopen zondag in een kort loopje bij De Koplopers. Het was mooi weer, zonnig en niet overdreven veel wind. , maar toch ging het ditmaal niet gemakkelijk, ondanks dat ik niet hard van start ging zat ik al snel 'boven mijn adem'. Maar goed, ook deze vijf kilometer heb ik weer volbracht.

Ook begint er opnieuw structuur te komen in de (kippen)krachttraining op woensdag- en vrijdagochtend. Het is gezellig als vanouds, de harde kern oudere jongeren van vóór cojona is weer actief. En na het uurtje stoeien met gewichten en andere toestellen, is het goed koffie drinken in de kantine. De gesprekken gaan over van alles, ook politiek en in dat verband hoorde ik dat er ook in Het Kunstmuseum kon worden gestemd.

Dus besloot ik, na een afsluitend loopje naar en door het Westduinpark (ten dele met Pierre, Vincent en Ton) en een verfrissende douche, die middag het stemmen te combineren met een bezoek aan het museum.

In de stemming, uit de kunst!

Er zijn op dit moment best interessante exposities in het museum. Zeker het bezichtigen waard.


In een van de zalen is een expositie met werk van de Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939) te bewonderen. Zijn stijl stond synoniem voor de Art Nouveau, de destijds moderne stroming in de kunst die het straatbeeld van Parijs domineerde.

Naast werk (vele affiches e.d.) van Mucha wordt ook aandacht besteed aan hoe zijn werk naderhand resoneert met de popcultuur, flowerpower en Woodstock, te zien in de ontwerpen van platenhoezen en concertposters van bands als Martha & The Vandellas, The Rolling Stones en Pink Floyd.




Bij een andere expositie (op de parterre) zie je zeer aparte maar fraaie kunst van de Britse kunstenaar en winnaar van de Erasmusprijs Grayson Perry (een aantal kunstwerken staat hierboven). Hij werkt met een grote diversiteit aan technieken en materialen, en noemt zichzelf  'een pottenbakkende travestiet'. 

Maar de grootste expositie op dit moment is toch wel de overzichtstentoonstelling van de portugese kunstenares Paula Rego. Indrukwekkend, zowel van stijl - enorm krachtig - als van productiviteit. Er hangen meer dan zeventig schilderijen, collages, etsen en tekeningen, bijna alles op buitengewoon groot formaat. Meer over werk en leven van deze kunstenares, maar ook van Mucha en Grayson Perry is uiteraard te vinden op de website van Het Kunstmuseum Den Haag.






Geen opmerkingen: