maandag 14 november 2022

Over de goede sint en zijn bieren

Na twee jaar corona, kwamen Sinterklaas met zijn gevolg afgelopen zaterdagochtend aan in Leidschendam, bij de Sluiskant. En zoals altijd had zich daar een grote menigte verzameld om de goedheiligman te verwelkomen. Wij waren er ook bij, dat wil zeggen twee opa's, twee oma's, drie kleinkinderen en hun ouders. 

Ondanks alle negatieve verhalen over sinterklaas en zijn geroetveegde gevolg, blijft het sinterklaasfeest een sterk in onze samenleving gewortelde traditie, gezien de grote opkomst.

Na de intocht en de presentatie van de sint op het podium op de Damlaan, gingen we terug naar het haventje bij de Oude Sluis om bij Fratelli de lunch te gebruiken.



Biertjes proeven

Om half twee verlieten we het restaurant en liepen naar de auto's die verderop geparkeerd stonden. Ik reed met schoonzoon Daniël mee terug, hij zette mij af op de Lisztstraat in Loosduinen, waar Arne een bierproefmiddag had georganiseerd voor de 'Haagse Biervrienden'.

Wij waren met vijf man en ieder had drie biertjes meegenomen die ter plekke - over vijf proefglazen verdeeld - uitgeschonken werden. Dit ging vergezeld met appeltaart en brood (zelf gebakken door Rob), kruidnoten en ander strooigoed, kaasblokjes en chips.

Een dag eerder had ik bij bierwinkel Alsem aan de Loosduinseweg voor deze gelegenheid drie mij onbekende biertjes gekocht. Eigenlijk wilde ik de biertjes kopen die ik een maand geleden op een terras in Durbuy (Ardennen) met smaak had genuttigd. Echter bleek dit een zeer lokaal biertje te zijn die niet bij Alsem verkrijgbaar was. Dan maar 'op de gok' een ander biertje gekocht, de Moinette Brune. 

Ik vond deze qua smaak wat tegenvallen: het is weliswaar een belgisch biertje, maar had een wat scherpe, hoppige bijsmaak. Robbert vond het een biertje met een engels accent. Als je eenmaal doordrinkt is het biertje redelijk te pruimen, al zal ik 'm niet snel opnieuw kopen.


Om in de sinterklaassfeer van deze dag te blijven: het Pepernotenbier van de HEMA kwam wel goed uit de bus, dat was niet het geval bij het Sinterklaasbier. Dat was het minst gewaardeerde biertje vandaag. 

Hoge ogen scoorde het Bokbier Frank, zelfgebrouwen door Frank Inklaar. Erg smakelijk, dit winnende biertje op deze dag. Op de tweede plaats kwam de Tesselaar Dukdalf, een zogeheten Quadrupel. Die andere huisbrouwer, Robbert, scoorde ook goed (derde plaats) met een eveneens heel smakelijk biertje 'Achter de duinen'.

'Welcome in Penradme'(? kon de naam niet goed lezen), het pepernotenbier en La Trappe Puur kwamen op de vierde, vijfde en zesde plaats. 


Het volgende bierproefevenement is nog niet bekend, maar het is niet onwaarschijnlijk dat dit pas volgend jaar gaat plaatsvinden. Dit ook gelet op de feestdagen die voor de deur staan. Gaat weer gezellig worden!


Geen opmerkingen: