dinsdag 20 juni 2023

Opnieuw naar Parijs


Enkele dagen na het vierdaags verblijf in Drenthe volgde een weekendje Parijs. Op zichzelf geen uniek reisdoel want er zijn volgens mij maar weinig Nederlanders die de lichtstad nooit hebben bezocht. Dat geldt zeker voor mensen van mijn generatie. 


Zelf was ik tientallen malen in Parijs. Vaak als tussen- of eindstop van een vakantie in Frankrijk, of als deelnemer aan een hardloopevenement (drie keer de 20km van Parijs, een keer de marathon) of voor mijn werk. Ook meer dan eens bezocht ik de stad met de wandelgroep. Uiteraard was de eerste keer Parijs in 1968, met mijn toenmalige geliefde. 


Je zou zo zeggen dat je Parijs na al die keren wel zo'n beetje gezien hebt. Dat is zeker het geval bij de voorspelbare 'highlights' zoals de Eiffeltoren, de Sacre Coeur, de Notre Dame (na de grote brand grotendeels in de steigers), het Louvre met de Tuileries, de Arc de Triomphe en de Champs Elysées, Pierre Lachaise met het graf van onder meer Jim Morrison, en ga zo maar even door. Voor mij blijft de stad zijn aantrekkelijkheid behouden, waarbij een gevoel van lichte nostalgie zeker een rol speelt.


Heeft ook met het sfeertje te maken. Simpel hotelletje met fout behang, 's ochtends het welbekende Croissantje met jam en café au lait, daarna de stad verkennen, zowel wandelend als met de metro, en  in een of ander park of langs de Seine lunchen met stokbrood en mineraalwater. Zo was het tenminste in het begin.

Hoe dan ook, na bijna drie jaar coronarestricties eindelijk weer terug. Het waren warme dagen, er is veel en lang gewandeld (op beide dagen wel zes uur, ik zat er op het laatst zowat doorheen) en hebben alle dagen prima gegeten. Het hotel was ook prima met aardig en zeer behulpzaam personeel. Wel hadden we bij aankomst de pech dat onze kamer niet was schoongemaakt. Het was avond dus het schoonmaakpersoneel was weg maar onder duizendmaal excuses kregen wij voor de eerste nacht een vervangende kamer toegewezen. Vanwege het uitzicht op een blinde muur met drie grote ventilatoren besloten we de volgende dag dag wel naar de oorspronkelijke en inmiddels schoongemaakte kamer te verkassen.

Om niet de fout van de vroegere dia-avondjes te maken, verwijs ik voor de liefhebbers naar bijgaande foto's.

Voor liefhebbers van - onder meer - straatkunst dit album!
 
Voor de op dit moment bloemrijke Jardin des Plantes hier!

Morgen nog een restantje...

Geen opmerkingen: