zondag 3 september 2023

Vogelwijkloop, Beachpicknick en Van Gogh

Zaterdag 2 september werd de Vogelwijkloop gehouden, georganiseerd door Haag Atletiek (in het kader van zijn 110-jarig bestaan) en de wijkvereniging. Er waren maar liefst 333 inschrijvingen voor deze loop, bestaande uit de onderdelen Jeugdloop (1 km), 3 km prestatieloop en een 5km wedstrijdloop. 


Het merendeel van de lopers was en is lid van Haag Atletiek. Tevens was er bij de 5 km een competitie tussen de lanen van de Vogelwijk. Hoewel leeftijd en weinig trainingsactiviteit geen prestatiebevorderende elementen, heb ik toch meegedaan. Want lopen is en blijft leuk, ook al doet het pijn. Na een redelijk voorspoedige start en eerste anderhalve kilometer ging de warmte opspelen. Het werd meer duwen dan lopen en opa eindigde zwoegend in de achterhoede. Maar 'we' hebben het toch weer gedaan. Ben wel dagkampioen kromlopen geworden! 

Op de website van Haag Atletiek zijn zowel uitslagen als foto's van de loop te zien, door Lodewijk van Dongen en anderen gemaakt. Later op de dag naar het strand voor een informele picknick. Er kwam ongeveer een man of veertien op af. Was leuk, gezellig en de zon was ook heel aardig voor ons. Met dank aan organisator Rob Pronk! 

Van Gogh in Auvers 

De volgende dag (bij schrijven dezes zondag) ging ik al treinend naar Amsterdam, omdat het de laatste dag was van een grote tijdelijke tentoonstelling in het Van Gogh Museum. Deze tentoonstelling startte  op 20 mei jl. en vandaag  (3 september 2023) was de laatste dag. Op de valreep! 

Voorafgaand aan het museumbezoek ging ik op bezoek bij Elianne, die ik al jaren niet meer gezien had. Koffie, lunch en wat bijgepraat. Zij was als kostumière verbonden aan Toneelgroep Amsterdam, werkte aan tientallen theater- en filmprodukties mee en is nu, als pensionado, nog zeer creatief en werkzaam, onder (veel) meer als kostuumontwerpster. Kunstenares en vakvrouw Pur Sang.


 
Van Gogh woonde de laatste maanden van zijn leven in het Franse dorp Auvers-sur-Oise, vlak bij Parijs. Hij was die maanden zeer productief: hij schilderde en tekende dat het een aard had en maakte zo in een tijdsbestek van 70 dagen maar liefst 74 schilderijen en 50 tekeningen. Wat dus grofweg neerkomt op één schilderij per dag!

 

 


Enkele van zijn bekendste meesterwerken maakte hij daar, zoals 'Korenveld met kraaien', 'Dokter Paul Gachet' (Van Goghs psychiater en geestverwant) en 'De kerk van Auvers-sur-Oie'.

 



Zijn creatieve uitbundigheid en geïnspireerdheid, geput uit zijn nieuwe omgeving, ten spijt, kregen gevoelens van mislukking, eenzaamheid en melancholie steeds meer de overhand. Uiteindelijk verkoos hij zijn leven te beëindigen.

 

Ik vond het een mooie en inspirerende expositie!

Geen opmerkingen: