donderdag 22 augustus 2024

Frankrijk 2024: La Chapelle au Saints


Voor veel mensen zit de zomervakantie er op. Hopelijk voor iedereen geslaagd, al kan ik alleen voor mijzelf spreken. Wij hadden een treinreis naar en door Frankrijk, waarbij achtereenvolgens La Chapelle aux Saints (Brive), Souillac, Perpignan, Bujaleuf  en Parijs werden aangedaan, met tussenstops en/of uitstapjes naar Vallee de la Dordogne (grotten), Toulouse en Banyuls sur mer. Met aan het begin èn aan het eind 'oude vrienden' bezoeken.

Terug van deze mooie vakantie afgelopen maandag, meteen foto's inladen. Ja, dat had ik gedacht... Helaas: de computer deed het niet meer dus die moest naar de dokter. Een schoonmaakactie om ruimte vrij te maken bleek hard nodig, en de PC staat inmiddels weer gezond en wel op zijn plaats. 

Het eerste deel van de treinreis ging naar Brive la Gaillarde, met overstap in Parijs, via de metro naar Gare Austerlitz en van daaruit verder. Met een kleine vertraging arriveerden we uiteindelijk in Brive, waar - zoals van tevoren afgestemd - Janneke ons opwachtte. 

Fred, Jacques en Bas in 1986 (halve marathon Tulle)

Het werd een 'live' wederzien na maar liefst 36 jaar, toen wij in de Dordogne vakantie vierden. Met Bas, Hans en Jacques deed ik nog mee aan de halve marathon van Tulle, via een schitterend parcours langs en door de heuvels, van  kasteel tot kasteel. Maar dit even terzijde. Voor de geïnteresseerden deze link...

Een autorit door veel landschappelijk schoon en via soms bochtige wegen volgde naar Jannekes woning in La Chapelle aux Saints, een kleine dertig kilometer van Brive verwijderd.


Zonder op te gaan in al te veel details: we hadden er een paar mooie dagen, waarbij Janneke zich een goede gastvrouw betoonde met het koken van goede maaltijden, rondleidingen geven, autorijden en het bemiddelen bij het bezoek aan het Neanderthalermuseum. Wij waren overigens niet de enige gasten: Jannekes neef Lars was er met zijn zoon Magnus, en twee kleinzonen van Janneke die naderhand werden opgehaald door hun grootvader Jacques, die ik ook al die jaren niet had gezien. Gezelligheid kent geen tijd!

Ook voor natuurliefhebbers viel er wel iets te beleven op deze locatie: zoals een koor van cicaden die op warme dagen langdurige concerten gaven. Ik heb ze niet gezien, wel gehoord in de vele eikenbomen aan de bosrijke rand van de tuin - nou ja, meer een landgoed. Verder klauterden regelmatig muurhagedissen tegen de gepleisterde muren van het huis omhoog. 


Naast de ochtendwandelingen in de omgeving, waren het bezoek aan een hooggelegen pittoresk dorpje met fraaie uitzichten over de Corrèze, en het bezoek aan het Neanderthalermuseum mooie uitstapjes.

Dankzij bemiddeling van Janneke mochten wij direct na het openingstijdstip het museum bezichtigen, inclusief een toelichting/lezing vooraf door de directeur. Het museum is opgericht naar aanleiding van een geraamte van 'L'Homme de Neandertal' dat in deze plaats is opgegraven. Een klein maar interessant museum!

Komende dagen verder met mijn digitale dia-avondje....

Geen opmerkingen: