zaterdag 3 augustus 2024

Van Gieten naar Garnwerd

Alweer een paar dagen terug uit het land van Bartje. Zoals op Facebook vermeld, werden het vier dagen relaxen met elke dag wandelen en op drie van de vier ochtenden hardlopen in de bosrijke gedeelten van Gieten en Eext.

Zondag maakten wij een grote wandeling in de omgeving van Gieten, waarbij wij onder meer door het waterwingebied liepen en via een omweg terugkeerden naar huis. Al met al bijna twee uur gelopen.


Op maandag gingen we naar Annen, waar regelmatig grote (vlooien)markten worden gehouden. Veel nostalgische spulletjes, oude langspeelplaten, huisraad, kleding, je kunt zo gek niet bedenken. Het was aardig druk, waar het weer ook aan zal hebben bijgedragen.

Op dinsdagochtend met een klein groepje gewandeld. Van de wandeling die uiteindelijk slechts drie kilometer besloeg, was een korte excursie naar en door een drukkerij (Zwindeman) onderdeel. De drukkerij en het zich daarachter bevindende achterland was van een echtpaar onder de wandelaars. Het was een bijzonder bedrijf met zowel geavanceerd als nostalgisch ogende apparatuur: drukpersen, borduurmachines, gekleurde folie enzovoorts, waarmee zij van alles maken voor hun opdrachtgevers: drukwerk, boekjes, t-shirts met opdruk, gadgets, je kunt het zo gek niet bedenken. 

De korte wandeling werd afgesloten met gezamenlijk koffie drinken in het ontmoetingscentrum Impuls  aan De Brink.

Boomhut bungalows in Gieter Bos

Wij moeten altijd nog een keer naar Reinout en Wilke van 'de oude' vriendenkring die enkele jaren geleden een grote herenboerderij hadden gekocht in Drenthe. Gaat wel gebeuren, maar had de contactgegevens niet bij de hand, en al had ik die dan was het vervoer daarheen wel een dingetje. 

Maar er was nog een 'import-groninger' die ik wilde bezoeken: dinsdagmiddag had ik afgesproken met Alfons Braaksma, met wie ik in de jaren zestig op de KABK ('de tekenacademie') in Den Haag zat. Hij woont al jaren in Groningen (Muntendam). Alfons haalde mij in Gieten op en na ampel beraad besloten we naar het groningse dorpje Garnwerd te rijden. Dat was nog een flink stukje rijden, na ruim een uur bereikten wij deze aantrekkelijke plaats. 


Het idee was om bij Café Hamming iets te gaan drinken, dit vooral vanwege het authentieke interieur en buitenterras, maar helaas was het café gesloten. Wij zijn toen uitgeweken naar Garnwerd aan Zee, vlak bij de molen en  een ophaalbrug, waar het op het grote buitenterras aangenaam toeven was en de bediening heel vriendelijk.


Alfons en ik hebben heel wat herinneringen opgehaald aan de tijd dat we op de academie zaten, de feesten die wij bezochten, de mensen die wij hebben gekend, relaties die wij hadden enzovoorts. Zowel vrolijke als meer melancholisch getinte herinneringen. Hoe dan ook was het een gezellige middag en Alfons zette mij later weer netjes af voor de deur van mijn schoonzus in Gieten.

Geen opmerkingen: