zondag 28 februari 2016

Sportieve zondagochtenddienst


Het kan aan mij liggen hoor, maar ik mis bij de tv de laatste tijd het 'echte zondagochtendgevoel'. Wat dat dan is, zul je je afvragen. Tja, dat zijn programma's die op de een of andere manier inspirerend zijn en/of je tot een zekere bezinning brengen. Dat kunnen levensbeschouwelijke zaken zijn, over muziek bijvoorbeeld, of kunst, religie, de natuur. Het heeft meer met een bepaalde sfeer te maken.

Als je de televisie aanzet stuit je negen van de tien keer op reclame - ook bij de publieke omroep - , een journaal dat voortdurend wordt herhaald, waarbij het ook nog eens zo is dat de daarin behandelde onderwerpen - ook in andere nieuws- en actualiteitenprogramma's - vrijwel uitsluitend betrekking hebben op economische en politieke kwesties en ontwikkelingen. Zeker niet onbelangrijk, maar ook saai. En als er iets van cultuur wordt behandeld heeft dat vrijwel altijd een link met materialisme, commercie of prestige: grootschalige exposities, lifestyle, musicals, showbizz, bn-ers.

In de jaren vijftig en zestig had je op zondagochtend het radioprogramma 'Weer of geen weer' van Bert Garthoff. Dat had het typische halfverstilde 'zondagse gevoel' wel, maar nu word ik wel heel nostalgisch.


Ik moest hieraan denken vanwege de jaarlijke kerkpolderlopen in Delft, op zondagochtend. Het grappige aan de naam 'Kerkpolder' is dat er een zekere verwantschap is met de kerkdiensten zoals deze in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw - en ook nu nog (vooral op de Bijbelbelt), maar aanmerkelijk minder - werden gehouden. In groten getale en in zondagse (nette) kleding ging het volk naar de kerk om de dienst bij te wonen en naar de preek van de dominee te luisteren. Tegenwoordig is het zwarte pak vervangen door sportieve outfit en hardloopschoenen en is de dienst een loopje over vijf of tien kilometer, en laten we maar zeggen dat degene die het startschot lost de dominee is.

Officieel zijn de kerkpolderlopen alleen in juli en augustus, maar door het hele jaar worden er vrijwel wekelijks in Delft - op de zondagochtenden - prestatielopen gehouden, de ene keer georganiseerd door De Koplopers, de andere keer door de lopers van (IJsclub) Bertus of door AV 40.

Vanmorgen was het weer de beurt aan Bertus, en de locatie is 'Onder Ons', waar ook eerdergenoemde kerkpolderlopen plaatsvinden. Met Jan Wierenga en Jan Groeneveld reisden wij weer af naar het zuiden waar - vanuit onze woonplaats gezien - Delft ligt.

Bij Onder Ons kwamen we ook andere bekenden tegen onder wie Paul Wobbe, Michel Out en Hizkia Taal, Arie Develing en Gé IJzendoorn.

Jan W. schreef in voor de 10 km, Jan G. was 'supporter' (had gisteren al een lange duurloop gedaan) en ik wilde 'een vijfje' doen, meer dan genoeg na die 120 minuten van eergisteren.

Michel na 10 kilometer ontspannen over de finish
Het was koud, er stond een stevige wind maar de zon scheen naar hartelust, dus het leek ideaal loopweer. En dat was het ook, zij het dat de wind - vooral op de terugweg - een behoorlijke tegenstrever bleek. Alleen voor mijzelf sprekend, heb ik niettemin lekker gelopen, beter in ieder geval dat de vorige keer en zeker beter dan vorige week bij AV 40. Uiteindelijk kwam ik in 25'45'' over de meet, daar ben ik tevreden over. Hizkia ging ook als een speer met 22 minuten.

Jos Toth 
Arie Develing
Jan Wierenga
Dame van de organisatie
Na afloop weer gezellig met z'n allen in Onder Ons bij elkaar gezeten en wat gedronken. Daarna keerden we weer in de bolide van Jan W. terug naar het Haagje, zij het dat we toen met z'n drieën waren, Pierre ging ook mee met zijn vouwfiets in de achterbak.


1 opmerking:

Hans Verbeek zei

Ik mis de zondagochtendloopjes ook. Na mijn marathon, eind mei, zal ik weer acte de presence geven, Fred