vrijdag 20 mei 2016

Lentekleuren

Gisteren voor het eerst op het nieuwe atelier van Paul Versteegh gewerkt, samen met Vincent. Daar hebben we de ruimte! Dat is bij mij thuis wel anders, daar is het soms wat behelpen in een relatief kleine tussenkamer, al heeft dat ook wel zijn charme.

Hoe dan ook het bekende patroon: eerst wat plak- en knipwerk in het kader van kleuroefeningen, daarna 'iets voor jezelf doen'. Materiaal is papier en acrylverf, dat snel droogt en zich ook goed leent voor snel werken. Zelf houd ik daar wel van, wat wellicht ten koste gaat van de zorgvuldigheid, afwerking en details, maar het 'dwingt' wel tot spontaniteit, tot meteen iets opzetten.
Vincent was erg actief vanavond, in twee uur tijd heeft-ie wel vijf schilderijen gemaakt. Zelf hield ik het er bij twee.

Zo ontstond ook deze dame. Wie het moet voorstellen? Geen idee, ik heb haar nooit gezien of ontmoet.

Ik moet er wel bij zeggen dat het niet per se de bedoeling is om figuratief te werken, maar ik heb die neiging nu eenmaal. Ik ben niet zo van het abstracte, hoewel ik dat in het werk van anderen soms erg kan waarderen.


Maar het gaat primair om de kleuren, 'kleurbewustzijn', hoe kleuren 'werken' in relatie tot elkaar. Dat is althans de opvatting van Paul, de workshopleider, die erg getriggerd is door de kleurenleer van Goethe, Steiner en vooral Itten. Pauls steeds terugkerend advies is dan ook om steeds goed om ons heen te kijken, overal is kleur. Zeker nu, in de natuur die in de maand mei op zijn mooist is. Je ziet veel kleurschakeringen, van het ontluikende groen, de bloesem etcetera.


Geen opmerkingen: