zondag 26 januari 2020

Uitverkoorn voor Uithoorn en andere biertjes


Uithoren hoeft niet, ik vertel het zo wel: vanmorgen liep ik in Uithoorn. Vijf kilometer slechts, maar wie het kleine niet eert... En het werd een loopje onder optimale weersomstandigheden: zon! Daar hebben ook de later startende 10km en 10EM lopers van kunnen profiteren.

Als ik na de Nieuwjaarsloop in Leiden geen gratis startnummer had gewonnen, had ik waarschijnlijk niet meegedaan. Maar dat was nu juist wel het geval en hoewel ik geen deel uitmaak van deelname aan het Zorg en Zekerheidscircuit, wilde ik per se meelopen.

Het viel niet tegen. Rond acht uur verliet ik huis en haard om - met tram, trein en bus - naar Uithoorn te geraken. Dat liep (met dank aan OV reisplanner 9292) gesmeerd. Ruim een uur voor de start was ik ter plekke. Naderhand zag ik aldaar ook Mattijs, Marlon, Mulay, Nanda, Cyril en Jan G. Zij waren allemaal met de auto gekomen en hoewel ik mee kon rijden, gaf ik de voorkeur aan het openbaar vervoer.

Na het bekende ritueel van omkleden en inlopen, was om 11:00 uur de start van de 5 km. Relatief rustig ging ik van start maar ook weer niet té langzaam, en dat werkte wel. Uiteindelijk kwam ik in ca. 28:10' terug over de finish.

Helaas zag ik mijn uitslag niet terug in het overzicht. Kennelijk is er iets mis gegaan. Wel heb ik de organisatie een mailtje gestuurd, heel misschien kunnen zij er nog iets aan sleutelen. Zo niet, dan niet.

Het lukte mij om na de loop (inclusief douchen en omkleden) direct naar de bushalte op de Noordammerweg te lopen, alwaar de bus richting Schiphol Airport al snel kwam opdagen. En eenmaal bij station Schiphol, liet de trein richting Leiden niet lang op zich wachten.


Want daar was het jaarlijkse Winterbierfestival. In Leiden dus. Voorheen was dat in Gouda. Frank had wederom een selecte groep geïnteresseerde bierdrinkers van onze vereniging uitgenodigd voor dit evenement.

Omdat wij (de groep bierliefhebbers) rond half twee hadden afgesproken bij Den Haag CS en ik - tegen de verwachting in - dat tijdstip leek te halen, liet ik Leiden voor wat het was en reed door naar Den Haag CS. Ruim op tijd was ik daar.



Lang verhaal kort: even over half twee gingen we 'met z'n allen' naar de sleutelstad. Stukje lopen en we waren er!

Hebben lekkere en minder lekkere biertjes geproefd. Kan hier niet zo over uitwijden, want er waren zo'n vijftien kleine brouwerijen aanwezig - aanmerkelijk minder dan destijds in Gouda - die niettemin samen meer dan 50 bieren op tap hadden. Ook waren er hapjes te koop bij de keuken van Scheltema (bitterballen e.d.).


Aan het eind van de middag zijn we nog met een groepje op de italiaans-culinaire toer gegaan bij een pizzeria in de buurt van Scheltema. Zelf bestelde ik een Pizza Marco (met mosselen en garnalen) en een Tiramisu als toetje. Was top!

Daniël Arends

Laat ik niet vergeten het avondje-uit van afgelopen vrijdag te memoreren. Met twee loopmaatjes uit mijn vorige - in mijn geval snellere - groep, Barend van Engelenburg en Alice de Klerk, ging ik naar een voorstelling van pianist en stand-up comedian Daniël Arends. Dat was in de Haagse Schouwburg.


Het was een bijzondere voorstelling waarbij Arends voortdurend speelt met zijn publiek: beurtelings met cynische, genadeloze en bij vlagen platte humor en andere keren met charme en welwillende vriendelijkheid waarna hij onverwachts weer een keiharde sneer uitdeelt, soms op het beledigende af. Als je op de eerste rij zit kun je flink 'de lul' zijn zogezegd. Maar hij is ook en vooral buitengewoon virtuoos, zowel verbaal als muzikaal, en speels. Snel ook, je moet er als publiek goed bij blijven.


Als pianist is hij geweldig - hij speelt enkele preludes van Chopin - en met zijn rokkostuum en uiterlijk is de gelijkenis met Wibi Soerjadi - die hij ook even persifleert - onontkoombaar. Leuke avond gehad!

Geen opmerkingen: