zaterdag 13 juni 2020

Met lichtekooi op stap

Het werd weer een doodgewoon tuinzitdagje vandaag, wel afgewisseld door een kort loopje vanmorgen en boodschappen doen bij een al behoorlijk drukke Albert Heijn.

Het onweer van de afgelopen nacht heeft het groen goedgedaan. Ook het gras is van kleur verschoten: van dor strogeel tot frisgroen.

De natuur is momenteel overwegend éénkleurig 'junigroen', we moeten nog eventjes wachten op de uitbundige kleurenpracht van de zomerbloeiers.

Rond 15:00 uur zagen we een kleurrijk boomklevertje tussen het struikgewas scharrelen. Een bijzondere gast, althans in onze tuin. Ik ging meteen naar binnen om mijn camera te halen.

Bij terugkomst zag ik nog juist dat de boomklever via de open schutting de tuin van de buren, Jan en Wilma, binnenwipte. Daar scharrelde hij wat verder rond.

Jan kon de boomklever vrij goed benaderen, het diertje fladderde wat maar vloog niet in paniek weg. Afgezien daarvan oogde hij fit. Toch vertrouwde Jan het niet helemaal, waarop ik voorstelde de vogel te vangen en naar vogelopvangcentrum De Wulp te brengen.


Maar waar moest-ie in? Ik had nog een schoenendoos, maar een andere buurvrouw reikte Jan over de schutting een kooi aan. Beter! Daarin ging een handdoek en vervolgens de boomklever die inmiddels via de openstaande tuindeuren naar binnen was gegaan en zich onder een fauteuil had verschanst. Even later kon Jan hem of haar zonder al te veel moeite oppakken.

Voordat ik naar het vogelasiel ging wel even gebeld om de situatie uit te leggen. Het leek de dienstdoende dame inderdaad wel verstandig om het diertje te brengen. Dus op de fiets, met de kooi bungelend aan mijn rechterhand en met mijn linkerhand aan het stuur manoeuvreerde ik mij naar Meer en Bosch.

Na onderzoek aldaar bleek dat de boomklever weinig mankeerde en goed doorvoed was: vermoedelijk ging het om een jong exemplaar dat net was uitgevlogen en nog weinig vliegervaring had. Toch maar daargelaten, vogels zijn er in goede handen en in onze tuinen lopen katten rond die voor wie zo'n vogeltje een makkelijke prooi vormt.

1 opmerking:

Wim Kooij zei

Mooie reportage over jouw inzet en respectvoor dit jonge leven!