vrijdag 21 augustus 2020

Geslaagde Overtake Run

Vanmorgen weer een beetje 'uitgelopen' met Groep Maarten, daarna vier tweehonderdjes en tenslotte wat lichte krachttraining met Pierre. Was wel mooi voor 'The Day After'.

Want gisteren, op donderdagavond, was er - eindelijk - weer eens een 'soort van' prestatieloop, georganiseerd door onze eigen club Haag Atletiek, met name door Jan Passchier en zijn team.

Foto: Jeroen Tibbe
Het werd een run over vijf kilometer, grotendeels door de duinen (Westduinpark). Daarbij is uiteraard rekening gehouden met de corona-maatregelen, wat inhield dat de lopers werden 'opgedeeld' in zeven groepen waarbij de minst snellen om 19:00 uur vertrokken, de iets snellere groep twee minuten later, en zo verder tot de zeer snelle lopers van de zevende groep die twaalf minuten later (19:12 uur) startten. Op deze manier kon een 'opeenstapeling' van lopers bij start en finish worden voorkomen.

Het waren trouwens niet uitsluitend Haag-leden die meededen. Er waren ook lopers van AV40, De Koplopers, Sparta en The Hague Road Runners van de partij. 127 deelnemers in totaal. Allemaal 'eager' om te rennen, als koeien in het voorjaar, die na maandenlang op stal te hebben gestaan weer naar buiten mogen.

Maar het was geen voorjaar gisteren, wel zomer en dat was te merken ook. Het was bloedheet en menigeen had bij het inlopen al een natte rug. Zou dat de - al dan niet te verwachten - eindtijden drukken?

De Zorgmedewerkers (foto Jeroen Tibbe)
Om vijf voor zeven vertrok een 'buitencategorie' groep lopers, namelijk zorgmedewerkers die onder het motto 'Zorg voor elkaar' een aparte trainingsgroep bij Haag vormen. Vanwege hun bijzondere verdiensten - zeker in deze Covid-19 tijd - riep organisator/speaker Jan Passchier de overige deelnemers op achter de tribune te komen om een erehaag te vormen. Alzo geschiedde, onder applaus gingen de zorgmedewerkers op weg. Naderhand bleek Jochem Damsma de snelste van deze groep in 25.10.

Om exact 19.00 uur was het dan zover. Om de twee minuten ging er een groep van start, de snelste atleten als laatste. Zoals hiervoor vermeld 127 deelnemers in totaal. De snelheid van de groepen viel af te lezen aan de kleur van hun t-shirts. De minst snellen gingen in het zwart, daarna volgde rood (28-30 min.), oranje (26-28 min.), enzovoorts.


Foto Jeroen Tibbe
Zelf ging ik 'in het rood' en hoopte onder de 30 minuten te blijven. Wat helaas niet is gelukt (15 seconden langer), na een voortvarende eerste anderhalve kilometer zakte ik door het ijs - of smolt ik van de warmte liever gezegd - en werd het ruim drie kilometer in de overlevingsmodus voortstruggelen. Het was knap benauwd en in de laatste kilometer moest ik zelfs een paar keer stoppen om op adem te komen. Maar goed, het is volbracht. Ietsje sneller ;-) was Issak Berhane, die in de laatste groep van start ging, vervolgens het hele veld inhaalde en in een tijd van 16.13 finishde.

Meer foto's (gemaakt door Jeroen Tibbe) en uitslagen staan op de site van Haag Atletiek.

Geen opmerkingen: