zondag 25 juli 2021

Weinig gevlinder en gevladder


Er is nu sprake van een ware vlinderexplosie', was deze week de veelbelovende kop boven een artikel van De Telegraaf. Het zal wel, goed nieuws natuurlijk maar in de buurt waar ik woon valt van die 'explosie' bitter weinig te merken.

Zowel het aantal vlinders als de diversiteit van soorten was - en is nog steeds - uiterst mager. En dat in een 'groene' buurt met weinig tegeltuintjes, waar het bulkt van 'vlindervriendelijke' struiken en planten zoals budleja's,  kattenkruid en lavendel. Ook in de directe omgeving is er veel groen met De Bosjes van Pex, Wapenveld, Meer en Bosch en het Westduinpark. Daar zie je wel meer vlinders maar ook daar houdt het niet over. Het lijkt elk jaar minder te worden...

Vanaf de eerste week van juli tot en met vandaag was de landelijke tuinvlinder telling. Wie daaraan meedeed kon in die periode  een kwartier lang vlinders tellen in voor- of achtertuin en de telresultaten doorgeven aan de vlinderstichting. Ik heb gewacht met tellen tot de laatste 'officiële' teldag in de hoop dat er meer vlinders zouden komen. Welnu, de laatste dagen zie je er iets meer, met name koolwitjes en nu en dan een atalanta, maar dat is het wel zo'n beetje. Ik was dan ook aangenaam verrast dat ik vandaag bij de buren 'mijn' eerste dagpauwoog van dit jaar waarnam. 

Ik kon weinig anders doen dan mijn telling van dit jaar doorgeven: 1 koolwitje en 1 atalanta...

Misschien ben ik te ongeduldig of te pessimistisch en komt de 'grotere bulk' vlinders toch nog in augustus. Afwachten maar. 

Het was wel een mooie zomerweek achter de rug. Paar keer naar het strand geweest en ook getraind. 

Niet op maandag en dinsdag, wel gefietst, gewandeld en met de familie naar het strand. 

Donderdag na de (kippen)krachttraining veertig minuutjes op het grasveld achter ons clubhuis gelopen, blootsvoets, met af en toe een versnelling van een minuut. De nadruk lag op ontspanning.

Vrijdagochtend weer bij de club, ditmaal voor de 'tweehonderdjes' op de baan met de vrijdagochtendbaangroep. Dat ging goed, de snelste in 51 seconden, alweer ietsje sneller dan vorige week. Niets vergeleken met de tijd van de jongste van de groep, die liep 28 seconden maar hij is dan ook 17 jaar..... en de kleinzoon van Peter die de trainingshonneurs waarnam van Maarten

En zaterdagochtend een solo-duurloopje van 70 minuten 'bruto' over straat, door duinen en strand. Het ging aanvankelijk voor geen meter, kreeg nauwelijks het ene been voor het andere. Dat gevoel gaf het tenminste. Maar na verwisseling van schoenen en een uitgebreider inlooptraject ging het beter en uiteindelijk heb ik nog driemaal een traject van één kilometer voluit gelopen (5'30'').  


Geen opmerkingen: