vrijdag 8 oktober 2021

De zelftest!



En zo komen we gaandeweg - wellicht - in een soort van testsamenleving. Woensdag nam een aantal Haag-leden hierin het voortouw. Geen PCR-test, maar de laatste coopertest van dit seizoen!

Nu bestaat die coopertest van de 'tweede lichting' volgend jaar ook alweer tien jaar, althans bij Haag Atletiek. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw werden coopertesten regelmatig georganiseerd bij onze vereniging. Dat was in 'het Teljeur-tijdperk' (dit omdat toen georganiseerd werd door Joop Teljeur). Je had toen zo'n stempelboekje waarin de 'uitslag' (of liever gezegd het totale aantal meters binnen 12 minuten afgelegd) werd genoteerd. 

Jaren later, in 2012, is de coopertest in ere hersteld, mede op initiatief van Jan Passchier. Na een aanvankelijk aarzelende start mag dit Haag-evenement zich de laatste jaren in een stijgende populariteit verheugen. Het zijn vooral de prestatie- en wedstrijdgerichte bikkels die meedoen. Snelle lopers die meestal lid zijn van een van de vier atletiekverenigingen (Sparta, HRR, Koplopers en Haag Atletiek). Maar ook individuele lopers en enkele ouderen met nostalgische herinneringen aan de goede oude tijd(en). 

Bovenstaande foto is uit 2013 (wat vliegt de tijd). 

De coopertest van woensdag was dus de laatste van een serie van vijf. 

De uitslagen kunt u hier terugvinden.

In de jaren tachtig liep ik een paar keer 3200 meter (wat voor ervaren lopers volgens de coopertesttabel 'redelijk' was), gisteren 2188 meter. In de achterhoede, maar wel ruim veertig meter meer dan in augustus. Met dank aan de immer enthousiaste Mulay Najib die niet alleen mij, maar ook anderen luidkeels aanspoorde en van advies voorzag. In mijn geval: 'Heel rustig achteraan beginnen, pas na een paar ronden voorzichtig iets aanzetten. Pas de laatste halve minuut voluit, armen los, blijf zoveel mogelijk ontspannen en rechtop lopen!' Zo gezegd zo gedaan!

Nu gaan we weer het seizoen van de georganiseerde wegwedstrijden en prestatielopen in, en weer iets later de crossen. Het mag weer!

Hieronder trouwens nog enkele plaatjes geschoten tijdens een wandeling gistermiddag naar Pluk, Hyacintenbos en Ockenburg. Er zijn opvallend weinig paddenstoelen en ook zijn de herfstkleuren nog niet uitbundig, dus nog een week of twee wachten schat ik in...













Geen opmerkingen: