zondag 31 oktober 2021

Van 5K Overtake Run Run naar Halloween

Het was een actief dagje gisteren (zaterdag 30 oktober). En niet in de laatste plaats vanwege de 5K Take Over Run bij Haag Atletiek. De vierde (en op één na laatste) keer dit jaar. Aan twee kon ik wegens persoonlijke omstandigheden niet deelnemen, maar gisteren kon het wel! 


Met het 'red team' (de op één na langzaamste groep) ging ik om één minuut over elf van start. Het regende inmiddels flink dus gebrek aan zuurstof zou niet het grootste probleem onderweg zijn. 

Ik had er zin in en ging voortvarend op weg, na een kilometer liep ik voorop. Maar daarna werd ik snel ingehaald door Jan W., op het moment dat we 'naar boven' gingen, het Fuutpad op. Niet mijn sterkste punt, dat geklim. (Foto is overigens van een vroegere loop. Dat is te zien maar er zijn nooit (veel) foto's van de 5K Overtake Run gemaakt, daarom maar even zo).

Eenmaal boven kon ik wel door blijven kachelen maar de scherpte was er wel een beetje af. Hoe dan ook - uiteindelijk - met wat doorzettingsvermogen toch redelijk 'netjes' gefinishd in iets meer dan 29 minuten. 

Na het douchen ben ik niet lang gebleven want het was behoorlijk druk in het clubhuis. Beter om in deze tijd niet de kat op het spek te binden.

HALLOOOO.....

Thuisgekomen even relaxen met wat internetten, schilderen en boodschappen doen. Maar geen inkopen voor de avond, want we gingen buiten de deur eten. Of liever gezegd, binnen de deur van het huis van onze dochter, schoonzoon en hun gezin. Daar kwamen ook de andere grootouders. We aten pasta's en pizza, een snelle maaltijd want het was feest.

Welk feest? Halloween! Deze feestdag die op 31 oktober valt - maar hier op zaterdagavond werd gevierd - wordt hier steeds populairder, niet alleen bij kinderen maar ook bij hun ouders.


Wikipedia: "Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada. Inmiddels heeft het feest ook sterk aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld, met name in Europa, Australië en Oost-Azië. Op 31 oktober verkleden kinderen zich en bellen of kloppen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn met pompoenen en lichtjes en roepen "trick or treat!", waarbij de keuze wordt gegeven tussen slachtoffer van een plagerijtje worden (trick) of iets lekkers (treat, meestal snoep) geven. De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Tieners, jonge volwassenen gaan soms naar halloweenfeesten."

Zowaar hebben wij ons van onze grootouderlijke plichten gekweten door mee te doen.


In Vroondaal, de nieuwe woonwijk bij Madestein, wonen veel jonge gezinnen met hun kroost. 
Daar leeft het Halloweenfeest volop. Vergelijkingen dringen zich op met feesten als het carnaval bij onze zuiderburen, of het Oostermoerfeest in Drenthe, waarbij veel huishoudens alles uit de kast trekken om niet alleen zichzelf, maar ook huis en tuin aan te kleden en allerlei activiteiten die met dergelijke feesten gepaard gaan te ontplooien. 

Tijdens onze rondgang door de wijk verbaasden wij ons over de hoeveelheid heksen, kobolden, vampiers en andere afschrikwekkende maar goedaardige monsters die we tegenkwamen. En over de met spinnenwebben, pompoenen, slierten witte vitrage en andere gruwelijke zaken versierde huizen en voortuinen, waarbij de kinderen vrijwel overal waar zij aanbelden welkom waren en getracteerd werden op snoep e.d. 

Best een leuk gebeuren, we hadden onszelf al enigszins op dit feest gekleed maar het had nòg uitbundiger gekund. Al is 'Uitbundig'. nu niet direct een woord dat in deze tijd van toepassing is....


.




Geen opmerkingen: