zaterdag 2 maart 2013

Bomans 100 jaar - een bijzondere middag

2 maart 2013 - De blogpost van vandaag zal vooral iedereen die boven de vijftig is aanspreken. Het is een verslag van een memorabele middag, waarop de bekendste televisiepersoonlijkheid van de jaren vijftig en zestig 100 jaar zou zijn geworden.

Maar eerst wat huishoudelijke trainingsmededelingen. Het plan is om morgen in Delft een 14 kilometer te lopen, de laatste langere duurloop voor de CPC: vandaag heb ik mij beperkt tot  40 minuutjes in een rustig duurlooptempo.
Rond een uur of twaalf ging ik naar de stad en heb daar wat rondgedoold, om 14:00 uur zou een bijeenkomst in de Centrale Bibliotheek zijn, georganiseerd door het Godfried Bomans Genootschap.

 
Want de bekendste televisiepersoonlijkheid van die tijd is uiteraard - en niemand minder dan -Godfried Bomans, schrijver-humorist-filosoof-conferencier. Iedere senior kent zijn naam, en er is bijna niemand van die leeftijd die nooit een boek van hem gelezen heeft.

Behoeft hij nog nadere introductie? Je ziet hem zó voor je: die lange, bedachtzaam ogende intellectueel met zijn donkere bril en dito stem, zijn haar voortdurend door de war. Bomans, mysterieuze en gecompliceerde persoonlijkheid, de beroemdste auteur van Nederland destijds, fantasierijk en stijlvol verteller en bovenal een ongewoon geestig-humoristisch mens, fijnzinnig, ironisch, nooit grof. Kom daar vandaag de dag eens om.

Bijna alle eigenschappen zijn Bomans toegedicht. Hij is een romanticus genoemd, intellectueel, komiek, verstrooid, egocentrisch, afstandelijk, speels, stijlvol, nonchalant, hoffelijk, lomp, gezelligheidsmens, eenzaam, lolbroek, enorme fantast, humorist, melancholiek, verscheurd door twijfels, rebels, filosofisch, diepzinnig, frivool. Hij was het allemaal!

Kortom, een gecompliceerd mens maar hij was bij iedereen die hem kende zeer geliefd. Maar hij was ook geliefd bij menigeen die hem nooit ontmoet heeft, waaronder ikzelf. Wie meer wil weten over deze uiterst markante persoonlijkheid en onvoorstelbaar populaire schrijver - want dat was hij bovenal - beginne hier te lezen.

Wie kent niet zijn Erik of het Klein Insektenboek, het verhaal van de kleine Erik die 's nachts binnen de omlijsting van een landschapsschilderij terecht komt en avonturen beleeft met de insekten die daar leven. Of zijn sprookjes, Bomans was de beste sprookjesverteller die ons land gekend heeft.

 
Onder de aanwezigen was ook Mia Bomans aanwezig, de weduwe van Godfrieds jongere broer Jan. Haar rolstoel wordt hier geduwd door haar zoon Arnold.

 
 
Na de nodige toespraken van Fred Berendse, voorzitter van het Godfried Bomans Genootschap en Bomans-biograaf Gé Vaartjes werden de aanwezigen - enkele honderden grotendeels oudere Bomans-fans - verzocht om zich buiten te verzamelen, waarna wij, met de voorzitter van het genootschap voorop, in ganzenpas naar de Bierkade liepen. Bomans wordt altijd geassocieerd met Haarlem, de stad waar hij is opgegroeid en waar hij hele verhalen aan heeft gewijd, maar hij is in Den Haag geboren, aan de Bierkade 2a, op 2 maart 1913. Een half jaar later verhuisde het gezin Bomans naar Haarlem.

Ter gelegenheid van dit memorabele feit is vandaag een plaquette onthuld door burgemeester Jozias van Aartsen, zelf ook een groot Bomans-liefhebber. Een historisch moment, omdat sinds vandaag de persoon Godfried Bomans óók - en officieel - gelinkt is aan onze residentie...

1 opmerking:

Kees van der Linden, Bloemendaal zei

Geachte redactie,

ik citeer: Wat heel bijzonder was deze middag dat onder de aanwezigen de weduwe van Bomans, 'Pietsie', aanwezig was. Ik schat in dat zij diep in de negentig is. Zij is aan een rolstoel gekluisterd en werd door een kleinzoon(?) en zijn vrouw of vriendin begeleid.

U bent hier beslist abuis. Op de foto is Mia Bomans te zijn, de weduwe van Godfrieds jongere broer Jan. Haar rolstoel wordt geduwd door haar zoon Arnold.