dinsdag 17 september 2013

Glimpen vangen

Vanmorgen hebben de hardloopschoenen voor de eerst sinds twee weken contact gemaakt met eigen bodem. Het werd een vlot duurloopje van ca. 53 minuten, al werd die vlotheid in de duinen richting Kijkduin wel wat getemperd door de bijna stormachtige wind vanuit het zuidwesten. Maar op de terugweg via Meer en Bosch en Laan van Meerdervoort had ik daar geen last van, integendeel.

 
Later ging ik dus, zoals gezegd zonder vlaggetje, hoedje en toeter naar de stad. Even wat Prinsjesdagshotjes maken. Dat was goed te doen want ofschoon het met amper 15 graden geen hittegolf was vandaag, is het 's ochtends droog gebleven. Tegenover de poffertjeskraam bij het Malieveld, met de neuzen naar Koekamp en Centraal Station gericht, stonden vijf kanonnen opgesteld. Achter en naast elk kanon stonden goed geoefende grenadiers met indrukwekkende uniformen als wassen beelden in het gelid, wachtend op het sein 'hun' kanon af te schieten. Het eerste schot werd gelost op het moment dat de koninklijke stoet Paleis Noordeinde verliet, het laatste schot weerklonk nadat Koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Ridderzaal betraden.

 
Op weg naar de Lange Voorhout zag ik achter dikke rijen mensen de stoet langskomen. In Café Leopold aan Het Plein kon ik de troonrede volgen met een glaasje rosé in de hand, waarna ik terugliep naar het overvolle Noordeinde. De koninklijke stoet was inmiddels weer op de terugweg.


Het was echter te druk om de balkonscène goed te zien laat staan dat in beeld te vangen. Maar erg boeiend is dat niet, er zullen daarvan wel enkele duizenden foto's zijn gemaakt.


Het blijft toch een wonderlijk fenomeen, dat zoveel volwassen mensen kinderlijk opgetogen raken en luidkeels beginnen te roepen of te zingen op het moment dat zij een glimp van het koninklijk paar ontwaren. Mijzelf niet uitgezonderd, want ook ik zocht naar een gelegenheid om goede plaatjes te maken. Alsof het om een wereldvermaarde popgroep ging... Wij willen kennelijk toch die traditie, het sprookje, die operette met al die mooie kostuums, al die pracht en praal. Dat het om de regeringsplannen voor het komende jaar gaat, daar denken we op zo'n moment even niet aan...

 


Geen opmerkingen: