dinsdag 28 januari 2014

Orbs: 'stof' tot speculaties...

Zowaar gisterochtend (maandag) weer langer dan een uur (70 minuten) gelopen. Door de duinen, stukje over het strand, bij Kijkduin naar de Puinduinen en naderhand Meer en Bosch. Nog steeds voel ik heel af en toe 'in de verte' een gevoelig plekje in rug en hamstrings waardoor ik nog steeds een beetje 'typisch' loop. Maar we lopen weer! Alleen ben ik nu prompt aan het hoesten... Verkouden!

Nu even iets heel anders. Eerlijk is eerlijk: ik heb een meer dan gemiddelde belangstelling voor 'randwetenschappen', voor zaken en verschijnselen die al dan niet onderzocht zijn en waarvoor allerlei mogelijke verklaringen worden gegeven die geen van alle afdoende zijn. Sites als Wanttoknow, Grenswetenschappen en Niburu staat vol met artikelen over dat soort onderwerpen, variërend van graancirkels, ufo's tot complottheorieën over wereldschokkende gebeurtenissen als 9/11.

Allemaal onzin dus. Tenminste, dat vinden de meeste mensen. Nou ja.... Nuchterheid en een kritische instelling zijn - terecht - hooggewaardeerde eigenschappen, dat geldt zeker voor 'ons Nederlanders'. Ik geloof ook niet zomaar alles wat er wordt geschreven en beweerd, maar vaak is het het wel interessant om te lezen. Ik sta er in ieder geval wel open voor.

Een van die verschijnselen waarover op internet veel wordt gediscussieerd zijn de zogeheten orbs. Dat zijn van die ronde cirkeltjes, lichtbolletjes in feite, die op schijnbaar onverklaarbare wijze op foto's verschijnen, vooral foto's die met een digitale camera met ingebouwde flitser zijn gemaakt. Zoals op bijgaande foto's.

Ik hoor je al denken: "Onverklaarbaar? Wat een lariekoek, dat zijn gewoon stofjes, of spatjes op de lens dan wel reflectie van het licht op de lens dat zich vertaalt als lichtbolletjes op de foto".

Dat kan zomaar zijn, ik zal dat niet tegenspreken. Ik weet het echter niet zeker. Nu is het beste om bij dit soort zaken 'het scheermes van Ockham' principe te hanteren: zoek de verklaring niet meteen te ver, ga uit van het meest waarschijnlijke, elimineer de franje, fantasie en het wensdenken. De meest gangbare gedachte is inderdaad dat orbs stofdeeltjes zijn of druppels waartegen het licht van de flitser reflecteert. Deze manifesteren zich dan op de foto als bolletjes. In bovenstaande foto zie je dat het flitslicht extreem sterk reflecteert op de strips op het hesje van de loper en op de broek van de dame. Het bolletje dat daarboven zweeft (de Orb) zou daar mee te maken kunnen hebben. Bij vergroting zie je dat het bolletje die typische structuur heeft van een 'echte' orb zoals die op internet te zien zijn. De nuchtere 'gezond verstand' verklaring is dat het een stofdeeltje betreft dat zich vlak voor de lens bevindt en waartegen het flitslicht x-maal wordt versterkt. Maar zoals wij allen weten zijn stofdeeltjes uitermate klein en alleen zichtbaar in een bundel binnenvallend zonlicht, dus wel typisch dat er op deze foto maar één minuscuul stofdeeltje als orb zichtbaar is.

Ik heb zelf in mijn persoonlijke fotobestanden verder gezocht naar foto's met orbs, dat waren er aanmerkelijk minder dan ik verwacht had. Wel staan er op die andere twee foto's (een is gemaakt bij een opgraving in de duinen bij Kijkduin, de ander in het museum Van speelklok tot Pierement) van die vage bolletjes, maar deze zijn minder overtuigend. Het kunnen lichtreflecties zijn, vochtspatjes of stof, al blijft de bolletjesvorm opmerkelijk.

Maar toch: als je zo wat gaat rondstruinen op internet blijkt dat velen - en niet alleen zwevers, 'believers' of fantasten - denken dat orbs energieën zijn, entiteiten zelfs of 'dolende zielen'. Dit blijkt uit de vele discussies over dit onderwerp: google maar eens op 'orbs', dan ben je de rest van de avond zoet maar uiteindelijk kom je nog niet veel verder. Onder andere staat hier een uitvoerige discussie over dit onderwerp!



Maar goed, nu weer met beide benen op de grond. Die zijn ook zondagochtend op de grond gebleven, zij gingen althans bij de Puinduinrun, geen steile trappen en hellingen beklimmen. Mijn startnummer kon ik gelukkig kwijt, en je gelooft het niet: Fred van der Gon Netscher heeft 47 minuten gelopen, een supersnelle tijd! Echter leek ik tijdens de Puinduinrun met startnummer 288 opvallend veel op de veel jongere Figo Mouti....

Tenslotte nog een aardig en gezond recept dat ik twee dagen terug maakte: een avocado-mango salade met gerookte kip. Kip en mango in plakjes snijden en de avocado in reepjes, op bedje van sla (liefst mix-salade) leggen, sausje (vruchtenvinaigrette) er overheen van citroensap, sinaasappelsap, grove mosterd en wat peper en zout, geroosterde pijnboompitjes er er op het laatst overheen strooien. Kan als maaltijdsalade gegeten worden!


Geen opmerkingen: