maandag 20 januari 2014

Pimpelmezen! vogeltjesgetielerier en bierplezier


En toen was er weer het jaarlijkse Pint Winterbierfestival in Gouda. Bijna honderd verschillende, zeer aparte biersoorten werden ditmaal aangeboden, stuk voor stuk gebrouwen door kleine, particuliere bierbrouwerijen met ervaring op het gebied van winterbier.

Maar eerst even naar het begin van deze zondag. Na het opstaan zondagochtend probeerde ik wat hard te lopen. Dat lukte nog niet echt omdat die blessure weliswaar minder voelbaar maar nog wel aanwezig is, na een kwartier was ik weer thuis. Daarna heb ik onder meer vogeltjes geteld in de tuin en de 'uitslag' vervolgens doorgemaild naar de Tuinvogeltelling-site van de Vogelbescherming.

In dat halve uurtje (van tien voor elf tot tien voor half twaalf) telde ik: 1 vink, 1 houtduif, 2 merels, 10 spreeuwen, 2 koolmezen, een heggemus en 2 pimpelmezen (!).

Over pimpelmezen gesproken: tegen half twee ging ik naar Den Haag CS. Daar hadden 'wij' - een groepje van Haag - met elkaar afgesproken.

Uiteindelijk waren dat Frits (dezelfde die gisteren zijn verjaardag vierde), Jan G., Murat, Hans D. en ik-zei-de-gek. Onze 'gids en reisleider' Frank Inklaar was er ditmaal niet bij, met zijn vrouw geniet hij van een welverdiende vakantie in Nieuw Zeeland. We hadden de trein van 14:23 uur richting Utrecht, een kleine twintig minuten later waren wij in Gouda.Vorig jaar rond deze tijd sneeuwde het en was het glad, vandaag hadden wij wat dat betreft geen obstakels op weg van station Gouda naar het Wellant College. Direct na binnenkomst kregen wij à raison van € 20,- een glas met acht munten en een informatieboekje in onze handen gedrukt. Acht munten? Nou, dat zijn wel acht biertjes, best pittig. Maar de munten die je niet zou besteden kon je naderhand weer inleveren, dan kreeg je je geld terug. Bij menigeen zijn die acht munten er echter wel doorheen gegaan deze middag. Gelukkig waren er genoeg crackertjes en heerlijk ongezonde snacks (zoals patat, bitterballen, bamiballen, vlammetjes en mini-loempia's) om 'een bodempje' te leggen.

Patrick ('het 'kanon' van onze trainingsgroep) en zijn collega waren er al een tijdje, zij hadden al het een en ander voorgeproefd en konden goede adviezen geven. Het werd al helemaal gezellig toen het gesprek op Led Zeppelin kwam, alledrie bleken wij idolaat van hun muziek te zijn en wellicht gaan we een avondje bij een van ons verder 'zeppen'.


Ondanks de locatie - de volledige benedenverdieping van een groot schoolgebouw - is dit Pint Winterbierfestival elk jaar weer een berengezellig evenement. Je komt hier altijd weer bekenden tegen die er vorig jaar ook waren, ook mensen van Haag zoals Pierre en Erik. Goed georganiseerd, tientallen standjes, heel aparte en soms verrassende biertjes. Van de ca. 100 biertjes die je hier kon proeven had ik onder meer Pais en Vree (lekker maar met een heel a-typische fruitige smaak, ik proefde er een zweem ananas in), Het Edelhert (wat zoetig en krachtig), XXV (een bijna zwart, zoet-droppig biertje zonder schuimkraag vanwege het hoge alcoholpercentage: 25 procent(!), Zwarte Ziel (eerste slok even wennen, maar prima pittig bitterzoete ervaring) en Bronkhorster Midnight Porter.

Wie 'bier-inhoudelijk' geïnteresseerd is, leze verder op deze site!

Na afloop is een deel van ons gezelschap naar Den Haag teruggekeerd, stukje lopen naar De Wagenstraat waar we bij Dayang naar binnen gingen, een zo op het oog bescheiden restaurantje waar op dat moment niemand zat. Maar schijn bedriegt! Wij hebben hier van een voortreffelijke indonesische maaltijd genoten. Een prima afsluiting van een leuke dag.

Geen opmerkingen: