vrijdag 4 juli 2014

Summer In The CityHet waren mooie zomerse dagen, maar het wordt minder. Dat wil zeggen, de komende week wordt het wisselvalliger met temperaturen van 20 graden. Wat heet minder, was dit bericht in april gepost dan zouden we een gat in de lucht springen. 

Hoe dan ook waren gisteren en vandaag betrekkelijk 'luie' dagen waarbij beurtelings van het strand, de duinen en de tuin genoten is. En oh ja, gisteren bij het ene tuincentrum nog een bijna volgroeide Eupatorium Purpureum aangeschaft ter vervanging van een soortgelijk exemplaar dat door insectenvraat is aangetast. Bij het andere tuincentrum vertrok ik met een paarskleurige Phlox. Dit ter contrast van een groep roze Phloxen die vorig jaar zijn geplant en in volle pracht zijn teruggekomen. Het zijn allemaal vlindertrekkers evenals de Budleia (vlinderstruik), de Lavendel, het IJzerhard, het Gipskruid, de Nepeta, Steentijm en de groep Leverkruid.


Boomblauwtje op Kattenstaart (Lythrum)
Kortom: vlindertrekkers genoeg, nu de vlinders nog! Maar geduld, geduld. Het mooie van vlinders is dat zij (of de natuur, wat hetzelfde is) zelf bepalen of en wanneer zij komen. Dat geldt trouwens voor alle leven, planten en dieren, hoe zoiets precies werkt blijft verwonderlijk. 

Atalanta op Koninginnekruid (Eupatorium)
op het eiland Tiengemeten
Het is nog lang geen vlinderhoogtij, maar toch zie ik de laatste dagen tijdens mijn wandelingen steeds meer Atalanta's, en onze tuin wordt de laatste dagen vooral bezocht door het Boomblauwtje - er waren er twee vandaag die bruiloft vierden in onze tuin - en het Koolwitje. De komende weken ga je er steeds meer zien, ook andere soorten (Dagpauwoog en Kleine Vos bijvoorbeeld), tenzij het weer radicaal omslaat en wij een periode met veel regen krijgen. Maar zo erg lijkt het niet te worden.

Zandoogje op brandnetel (waardplant) bij Stokroosveld
Overigens heeft de Vlinderstichting een Vlinderkalender op haar site gezet, waarop je kunt zien in welke periode de meeste vlinders - per soort - waar te nemen zijn. Voor de geïnteresseerden hierbij de link.


Ondertussen wordt er in Den Haag her en der gefeest. Zo is er tot en met zondag het Zeeheldenfestival, op een plein vinden allerlei activiteiten en optredens plaats en het is vooral gezellig, zeker als je bekenden ontmoet. En dat gebeurt al snel, ook al woon ik zelf niet in het Zeeheldenkwartier. Jaarlijks kom ik er neef Robert  tegen, zijn vader en mijn moeder waren broer en zus. En zijn neef, Jan Essenberg, is de programmadirecteur van het festival. Er waren gisteren ook een aantal leden 'van de club' bij.  


Vandaag is ook De Parade begonnen, het jaarlijks rondtrekkende theatercircus dat vier grote steden aandoet. In Den Haag hebben ze tot en met 13 juli hun tenten opgeslagen in het Westbroekpark. Zoals altijd ga ik er ook dit jaar heen, minstens één keer maar waarschijnlijk twee keer. Vandaag nog even niet...

Geen opmerkingen: