donderdag 31 juli 2014

Zomervaria met paëlla en zo...

Het ligt misschien aan mijn verwachtingspatroon, maar tot dusver is het een mager vlinderjaar. Tenminste, als ik focus op de paar vierkante meters die mijn tuin vormen. Het is een vrij 'wilde' tuin op het zuidwesten (dus vrij zonnig) met de nodige 'vlindertrekkers' zoals ijzerhard, leverkruid en vlinderstruik (ik laat de latijnse namen maar even voor wat zij zijn), de omstandigheden lijken mij super (we hebben een warme, zonnige zomer) maar of er nog wat te tellen valt de komende dagen...


Een paar honderd meter verderop, bij de Mient, zie je aanmerkelijk meer van die kleurige fladderaars. Dat heeft naar alle waarschijnlijkheid te maken met het prachtige buurttuinen-complex aan de Kornoeljestraat, daar groeit en bloeit het momenteel dat het een lieve lust is en de vlinderstruiken (nou vooruit, de budleja's) staan in volle bloei. Daar spotte ik de laatste dagen meerdere atalanta's, het grote koolwitje, de wespvlinder, distelvlinder en kleine vos. Wat wel opvalt is dat de Dagpauwoog de grote afwezige was, die heb ik in onze buurt nog maar één keer gezien dit jaar.

Hoe dan ook: van 1 tot en met 3 augustus zijn de nationale vlinderteldagen en ook ik ga op enig moment zitten turven. Maar al spot ik niets, dan nog zal ik de kanttekening plaatsen dat ik in de buurt en zelfs in de straat waar ik woon vlinders heb gezien, alleen veel minder dan voorgaande jaren.

Iets anders: het is wel een uitstekend bramenjaar dit jaar! En ook een vroeg bramenjaar, normaliter zie de eerste rijpe bramen pas half tot eind augustus hangen. Het warme voorjaar en dito zomer heeft daar zeker aan bijgedragen. Het betekent wel dat ik op diverse ochtenden met wat plastic zakjes 'op zak' op plukstrooptocht ben geweest. Ik heb heel wat bramen geplukt de afgelopen weken en dat heeft inmiddels geresulteerd in zo'n vijf potten jam. Heerlijk voor in de yoghurt of met wat koude melk gemixt in cornflakes...Gisteren stond ik een flink deel van de dag in de keuken waar ik voor de nodige ravage heb gezorgd. Vorige week vroegen Patty en Frank mij om iets te koken voor de club. Dat werd dus paëlla, altijd goed met dit zomerse weer. Dus de nodige zaken ingeslagen en aan de slag.


Het is toch wel iets anders om zo'n gerecht voor pakweg dertig, veertig man te maken in plaats van het gebruikelijke aantal (vier tot zes personen). Alleen logistiek al, je hebt meer en grotere pannen nodig, en dan het vervoer naar de club. Daar is wel een keuken, een vrij grote zelfs, waar je kunt koken en bakken maar ik heb thuis alles (voor)bereid zodat ik ter plekke minder hoefde te doen.

Foto Rob Pronk (gejat van FB)
Uiteindelijk ben je je tijd toch wel kwijt met van alles en nog wat. Maar er was assistentie van de barploeg van dienst, met name van Margriet, maar ook van Piet, Frank, Jan en Patty. Hoe dan ook heeft het de mensen goed gesmaakt, ik heb althans geen wanklank gehoord.

Het belangrijkste maar voor het laatst bewaard: lopen! Gisteren een duurloopje gedaan van bijna honderd minuten, zij het met onderbrekingen. Onderweg praatje gemaakt met Frans, de beheerder van ons clubhuis, en in de duinen met Jan W., die ook aan het trainen was. Ik heb maar één keer een tempo gemaakt van een kilometer, dat ging in 4'10'' (Vanaf Meer en Bosch tot aan hoek Savornin Lohmanlaan). Kon ik ook maar een keer. Dan was het programma bij de club aanmerkelijk zwaarder: vier maal 800 meter als onderdeel van een duurloop, of ik dat had getrokken...

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Fred,

Het was 5 x 800 meter!

Groetjes, Bert