maandag 24 november 2014

Verwarring over zwaluwen

Het is wel aardig om zo nu en dan passages uit het boek 'Nederlandsche Vogelen' te delen. Niet alleen vanwege de mooie platen en de oud-Nederlandse teksten en typografie, maar ook vanwege de anecdotische 'weetjes' die wij tegenwoordig niet meer weten, hetzij doordat wij die vergeten zijn of door latere inzichten zijn achterhaald.

Zo las ik laatst iets over zwaluwen, met name de huiszwaluw en de boerenzwaluw. Toegegeven, dit is niet het juiste seizoen om aandacht aan deze aankondigers van de zomer te besteden, maar goed.


Wie schetst mijn verbazing toen mijn blik viel op de afbeelding van de boerenzwaluw, met daarboven de tekst 'Hirundo Domestica' (huiszwaluw), en boven de plaat van de huiszwaluw stond 'Hirundo Agrestis' (boerenzwaluw). Omgewisseld dus! Foutje van de opstellers? Dat zal toch wel niet!

Maar ik had toen nog niet de tekst gelezen waaruit bleek dat Linaeus de vogels wel volgens de - huidige - dus door Lineaus opgestelde - soorten-indeling had benoemd. Met andere woorden wat nu voor ons de boerenzwaluw is (met dat rood op voorhoofd en keel) heette toen huiszwaluw, en de huidige huiszwaluw heette toen juist boerenzwaluw! Lekker ingewikkeld.

Maar waar ik vooral op wijs is bijgaande tekst, alweer een mooi verhaal over hoe huiszwaluwen korte metten hebben gemaakt met een stel onverlaten die hun nest hadden ingepikt... Schijnt, om nu weer in modern jargon te stellen, geen 'broodje aapverhaal' geweest te zijn...


Geen opmerkingen: