zaterdag 1 november 2014

November start met herfstkleuren


Het heeft even geduurd dit jaar, maar het lijkt nu toch wel door te zetten: de kleuren van de herfst. Ik zag dat gisteren rond de Koekamp en in Het Haagse Bos. Dit weekend is er alle gelegenheid om daar van te genieten, want het weer wordt top!


Nu wij toch in bossige sferen zijn: vandaag nog even het Filmhuis binnengewipt om 'een filmpje te pikken'. Het was nog een première ook. De film die ik koos was 'Song from the Forest'.

Het is in feite een documentaire film waarin we een Amerikaan van middelbare leeftijd volgen in de regenwouden van Centraal-Afrika, waar hij sinds jaar en dag bij de Bayaka, een pygmeestam van jagers en verzamelaars woont. Als jonge man werd deze man, Louis Sarno, gepakt door een lied op de radio en wel zo, dat het een obsessie voor hem werd. Hij volgde het geluid tot diep in de regenwouden waar hij die stam trof, en sinds 25 jaar leeft hij daar als één van hen.


Hij leert de taal spreken en krijgt een relatie met een van de pygmee-vrouwen, waarvan een zoon, Samedi, het tastbaar resultaat is. Sarno verzamelde in de loop der jaren ruim duizend uur aan unieke muziekopnames, die hij onlangs aan het Pitt Rivers Museum in het Engelse Oxford heeft geschonken.
In de film zien we Louis met zijn inmiddels 13-jarige zoon afreizen naar Amerika, zijn oorspronkelijke thuisland. Aanleiding is dat hij Samedi heeft belooft om kennis te maken met die totaal andere wereld.

In New York bezoekt hij zijn oude vriend, de befaamde cineast Jim Jarmusch, die zich vooral hun studietijd herinnert, en die vertelt hoe Louis veranderde na zijn eerste reis naar de Pygmeeën. Zo ook de ex-vrouw of vriendin van Louis, die met een mengeling van verbazing maar ook met liefde vertelt over de verwijdering tussen hen vanwege die onstuitbare drang zijn passie te volgen. Hetzelfde geldt voor de broer van Louis, die ook aan het woord komt. Qua levensstijl is hij de volstrekte tegenpool van zijn oudere broer: steenrijk, mooi huis, dure auto en golfspelen op de gang. Hij verbaast zich erover dat hun twee levens zo'n andere wending hebben kunnen nemen, maar prijst Louis om het volgen van zijn dromen.Nu is het echter Louis die zich een vreemde in zijn oude wereld voelt. Onder de grijze wolken van New York, verandert zijn band met Samedi eveneens. Door de reis naar Amerika en zijn leven in het oerwoud beschikt Louis nauwelijks meer over financiële middelen, maar hij denkt dat zijn dorpsgenoten in Afrika verwachten dat hij, als Amerikaan, veel geld heeft en ook veel cadeaus zal meenemen naar hun dorp. Hoe dat verder afloopt vertelt de film niet.

Geen opmerkingen: