vrijdag 9 januari 2015

Herdenking op Texel - onder vogelaars


Om half negen vanmorgen van huis, dezelfde tijd - maar dan 's avonds - weer thuis. Daar tussenin een voorspoedige autoreis naar Texel (inclusief oversteek per boot van Den Helder), een mooie herdenkingsbijeenkomst in De Wielewaal bijgewoond en om kwart over vijf weer terug. Dat is zo'n beetje de kortste samenvatting van deze dag.

Zoals ik in het vorige bericht al schreef, was de herdenkingsdienst georganiseerd in verband met het plotselinge overlijden van Andri Binsbergen, die onder (veel) meer als oud-voorzitter van V&LTC, voorloper van Haag Atletiek, veel zaken in gang heeft gezet. Te denken valt aan de recreatieve lange-afstandsgroepen, de trainingsweekenden en de veteranencompetitie. Hij was bijna tachtig jaar - iets dat je hem beslist niet gaf - maar nog heel actief op allerlei gebied, als sportman, schrijver, radiopresentator, gids, tekenaar - hij maakte vooral voor zijn kleinkinderen prachtige boekjes met fijnzinnige vogeltekeningen en poëtische teksten - maar vooral als 'vogelaar' in de breedste zin des woords. Bovendien was hij ook nog steeds aan het hardlopen. Desondanks een rustige, bescheiden persoon. Markant en alom geliefd.

Anderhalf jaar geleden zijn loopvriend Joop Nennie en ik naar Texel gegaan om Andri te interviewen voor ons clubblad 'Haagse Bluf'. Het werd een uitgebreid verhaal waarbij veel facetten van 's mans persoonlijkheid de revue passeerden. Diezelfde Joop stond vanmorgen al vroeg voor de deur. Even koffie gedronken waarna we doorreden naar Rijswijk om vriend Wim Voortman op te halen. Wim, die in dezelfde periode als ik bij het ministerie van CRM werkte, was vele jaren achtereen collega en kamergenoot van Andri die dè vogelspecialist van het departement was.


De heenreis naar Den Helder was vrij lang maar verliep op rolletjes en werd slechts onderbroken door een koffiestop 24 kilometer vóór Den Helder, bij uitspanning 'De Zingende Wielen'

Eenmaal in Den Helder, vertrok de boot net dus moesten wij even wachten op de volgende. Om half één vertrok deze. Eenmaal aan boord, ging ik koffie halen aan de bar. Op de weg terug naar ons tafeltje begroette ik het illustere duo Peter Lina en Nico de Haan. Lina is dè vleermuizenexpert van Nederland en reist nog steeds de hele wereld af om lezingen te geven en symposia bij te wonen, en Nico de Haan is bekend van radio en tv (o.a. van 'Baardmannetjes' met Hans Dorrestein) en mag de bekendste vogelaar van Nederland worden genoemd.Naderhand, eenmaal in het plaatsje De Waal en dorpshuis De Wielewaal aangekomen, had met name Wim een weerzien met een aantal ex-collega's uit die tijd (jaren tachtig), waaronder toenmalig hoofd Just Walter en eerdergenoemde Peter Lina,  Maar er waren veel meer mensen komen opdagen, uiteraard veel familieleden - vrouw, zonen, kinderen en kleinkinderen, broers en zus, neven en nichten - maar ook leden van het koor waar Andri Binsbergen deel van uitmaakte. En last but not least: de vele vogelaars!


De bijeenkomst begon even na twee uur en was rond vijf uur 's middags afgelopen. Er werden toespraken gehouden waarbij ook op Andri's verleden bij V&LTC/Haag Atletiek werd ingegaan, er werden gedichten voorgedragen en er werd muziek gemaakt. De middag werd afgesloten met een smakelijke soep- en broodmaaltijd.

Rond half zes namen wij afscheid van een aantal mensen waarna wij weer naar de boot vertrokken, ditmaal echter met een extra passagier, Peter Lina. Hij was nog net zo energiek als zoals ik hem mij van vroeger herinner, vol prachtige verhalen en anecdotes over zijn rijke heden en verleden als vleermuis-man, boekenschrijver en boekvertaler, cursussen-ontwerper, docent en weet ik wat al niet. Never a dull moment met Peter Lina!

1 opmerking:

Marije Binsbergen zei

Hallo Fred,

Wat een prachtig verslag van afgelopen vrijdag heb je geschreven. Is het mogelijk dat je ons dit per mail stuurt ? inclusief foto's.

Groet
Marije Binsbergen