zondag 4 januari 2015

Na regen kwam Oliebollencross

Voor zover ik iemand ben vergeten: de allerbeste wensen voor 2015!

Het eerste blogbericht van dit jaar bevat meteen al een terugblik, namelijk op de Oliebollencross. Ditmaal vond dit loopevenement dat elk jaar door Haag Atletiek wordt georganiseerd, op de derde januari plaats. Een mooie en pittige cross, in drie onderdelen opgedeeld: de jeugdcross die om 12:30 uur van start ging, vervolgens de korte cross om 13:00 uur en last but not least de lange cross om 14:00 uur.

Ik was aan de vroege kant aan de Laan van Poot, waar ik mij nog moest na-inschrijven (ik dacht dat ik mij had vooringeschreven, niet dus). Nadat ik mij alvast had omgekleed, liep ik bij de Fuutlaan naar boven de duinen in, waar het startgebied was. De lopers van de korte cross waren juist gestart, leuk om even naar te kijken. Meteen maar wat foto's en een filmpje gemaakt.

Foto's van de korte cross hier!


Uiteraard werden met de mensen die langs de kant stonden op dat moment al de nodige handen geschud en andersoortige nieuwjaarswensen uitgewisseld. Na de cross zouden deze rituelen een vervolg vinden in het clubhuis, waar tevens de Nieuwjaarsreceptie plaats zou vinden.

Maar eerst moest er gewerkt - lees: gelopen - worden. Snel nog even heen naar het clubhuis om de camera op te bergen en weer terug naar het startpunt, waar de lopers van de lange cross zich hadden verzameld. Om 14:00 uur werd het startsein gegeven en gingen wij op weg.Het parcours is bekend: half rondje op het veld, dan naar de splitsing bij het Fuutpad en naar boven, wat mij betreft het zwaarste stukje van het parcours. De meningen over welke cross het zwaarst is, de Kerstcross of de Oliebollencross, lopen sterk uiteen. Zelf vind ik de Oliebollencross zwaarder maar eerlijk gezegd had ik het ditmaal minder moeilijk dan andere jaren.

Zeker, het was zwaar met tot vier keer toe die 'pukkel' naar boven en het stuk door 'de zandbak', maar het was goed vol te houden. Vooral de eerste twee ronden gingen goed, de laatste twee werden zwaarder - maar ja, voor wie niet - en toen bij de vierde ronde de finish in zicht kwam, kon ik nog net(jes) onder de 45 minuten finishen.

Na de finish vond er een levendige uitwisseling van de zojuist beleefde ervaringen plaats, met name - in mijn geval dan - met de loopvrienden en loopvriendinnen van de trainingsgroepen 5 en 7.  Hoe iedereen heeft gelopen kunnen wij uiteraard zien in de uitslagen, deze staan hier!Daarna wederom teruggelopen naar het clubhuis waar een warme douche wachtte en de 'burgerkleding' voor de receptie. Voor de gelegenheid had ik zelfs een stropdas meegenomen maar niet, zoals een paar jaar geleden, mijn smoking. Maar ja, dat zou nu misschien wat tè zijn.

Het was werkelijk bomvol in de kantine, het is dat we al genoeg hadden gelopen anders hadden we over de hoofden kunnen lopen. Wat het niet minder gezellig maakte, integendeel. Jonge en oudere leden waren in groten getale aanwezig. De nieuwjaarsstemming zat er goed in, al was het maar door de tijdens de loop vrijgemaakte endorfinen. En daar kwamen de lekkere oliebolletjes van Wim Hartman nog eens bij!


Toch was het niet alles jolijt wat de klok sloeg. Tijdens de Nieuwjaarstoespraak van voorzitter Ruud verzocht hij om één minuut stilte voor clubleden die het afgelopen jaar zijn overleden.

Daarna werden de sporters die in 2014 buitengewoon hebben gepresteerd naar voren geroepen: mensen die in hun categorie of hun discipline Nederlands Kampioen zijn geworden bijvoorbeeld. Junioren en senioren, de oudste was een hoogspringer van 70 jaar. Bijzonder eervolle vermelding voor hordenloopster Rosina Hodde, die zevende werd bij de EK Atletiek. Binnen de vereniging is middels crowdfunding - met groot succes! - geld ingezameld om haar in staat te stellen een trainingsstage in Amerika te volgen, en dat biedt wellicht uitzicht op deelname aan de eerstvolgende Olympische Spelen.

De meest opvallende prestaties het afgelopen jaar waren van marathon- en crosswonder Khalid Choukoud, maar hij was wegens sportieve verplichtingen elders niet aanwezig.

Maar ik zal op deze plek niet te veel uitwijden over de receptie, ongetwijfeld zal daar binnenkort op de website van Haag Atletiek en in het clubblad 'Haagse Bluf' meer gedetailleerd - en met naam en toenaam - over gerapporteerd worden.

Na de receptie werd om vijf uur het sein voor één uur lang gratis drinken gegeven, en later die avond - zelf ging ik nog even naar huis, ik woon toch in de buurt - was er een heuse disco, waarbij de geteisterde ledematen weer soepel konden worden gedanst. Dat was erg gezellig maar het was ook een stuk rustiger dan een paar uur daarvoor: de meesten hielden het na die gezellige maar toch ook vermoeiende dag wel voor gezien.

1 opmerking:

André zei

Fred,
De beste wensen voor 2015. Veel gezondheid en loopplezier. Je hebt gisteren je best al weer gedaan. Zelf heb ik gisteren meegedaan aan de nieuwjaarsloop van de plaatselijke voetbalvereniging; 14 km.
Groet, André