donderdag 6 juli 2017

Julikever bij julitraining

Gisteravond zag ik deze enorm grote, wonderlijk uitziende kever kruipen, in de hoek van het jeu des boules terrein achter het clubhuis. Nooit gezien, wellicht een exoot? Foto gemaakt en later, thuis, maar even gegoogled op de woorden: 'grote kever, zwart-wit gespikkeld' en dat leverde meteen resultaat op!


Het is dus de - zeldzame - julikever. In de juiste maand gespot! Meteen maar even doorgeven aan waarneming.nl.

Maar er gebeurden meer bijzondere dingen in en rond het clubhuis. Zo werden voordat de loopgroepen van start gingen een groep jonge Haag-atleten in de bloemetjes gezet, die tijdens het NK Atletiek voor junioren hoge ogen hebben gegooid. Niet alle medaillewinnaars waren aanwezig, maar Jaden Bernabela was er, (goud bij hoogspringen en zilver bij verspringen), Tosca Smit (zilver speerwerpen),  Edikan Ekpo (zilver bij hinkstapspringen) en Dara Obot (goud en Nederlands juniorenkampioen discuswerpen). Ik ben echter verre van volledig, wie deze opsomming kan aanvullen, laat maar weten (ik was niet 'in functie' als verslaggever).


Daarna konden de wellicht wat minder talentvolle maar zeker niet minder gedreven en enthousiaste lopers van de weg, vertrekken.

Maandag moest ik  voortijdig afhaken, het herstelduurloopje dat mij voor ogen stond - na de Kadeloop - werd een pittige heuveltraining waar mijn knieën en de rest van mijn lijf het niet mee eens waren.

Woensdag - gisteren dus - was ik voldoende hersteld voor een pittige training, een baantraining nog wel. Groep 7 bestond ditmaal bij hoge uitzondering uit meer mannen dan vrouwen, maar dat valt wetenschappelijk te verklaren: de meeste dames van groep 7 vormden deze avond de barploeg en hebben ons na de training verwend met onder meer heerlijke zalm- en kipwraps. Dank Odette, Jenny, Sanny en Elselijn!


Op het programma stonden 6 x 400 meter, gevolgd door 6 x 200 meter op de baan in 5km wedstrijdtempo. Daarvoor werd een kwartiertje ingelopen en oefeningen gedaan, bij terugkeer op de baan nog wat loopscholing.

De tempo's moest men binnen vastgestelde tijden lopen. Daarbij is uitgegaan van de recentelijk gelopen wedstrijdtijden. Wie bv. de vijf kilometer in 24 minuten loopt moest elke 400 meter in 1'55'' max. lopen, 25 minuten 1'58'', 26 minuten 2 minuten rond en 27 minuten 2'02''.

De eerste keer was geen probleem, de meesten hielden zich keurig aan het schema. Maar hoe gaat dat: je warmt geleidelijk op en voor je het weet loop je wat sneller. En ja, de hand moet in eigen boezem! Op zeker moment liep ik ook 1'55'' terwijl op dit moment twee minuten toegestaan is. Dus de laatste (zesde) 400 meter ingehouden(er) gelopen in 2 minuten en 1 seconde.

Tussen de tempo's was er steeds een minuut rust, waarin even werd gedribbeld e.d.  Tussen de series (de zes 'vierhonderdjes' en de zes 'tweehonderdjes') was er vijf minuten actieve pauze.

De tweehonderdjes gingen helemaal als een speer, die gingen bij mij steeds zo tussen de 50 en 53 seconden. Op zo'n moment ben je helemaal opgewarmd en dan draaien de benen ook - automatisch - wat sneller. Zelf had ik niet het idee dat ik me over de kop liep, maar 'op papier' ging ik wel te snel.

Hoe dan ook was het een heerlijke training, en ook na afloop was het - als altijd - weer gezellig in en rond het clubhuis.

Geen opmerkingen: