zondag 29 oktober 2017

Runners in the storm

Het was de eerste ècht herfstachtige dag vandaag, met veel wind, af en toe een spatje regen, ook wat zon en temperaturen die bij dit seizoen passen. Eigenlijk best goed weer voor een pittig loopje, ondanks de wind. Kwam dat even goed uit, want er was zo'n loopje in de buurt, de zogeheten 1 van de 4 loop bij AV Sparta in het Zuiderpark. De tweede van vier lopen waaraan leden van de vier plaatselijke atletiekverenigingen deelnemen.

Er zijn dan ook best goede tijden gelopen en hier en daar is zelfs een pr gesneuveld. Zelf mag ik tegenwoordig al blij zijn dat ik nog steeds kan meehobbelen, en dat ben ik ook. Blij bedoel ik.

Ten opzichte van voorgaande jaren is het parcours, en met name de startlocatie, iets gewijzigd. De 5 km lopers startten op de baan, de 10 km lopers ongeveer 300 meter verderop, aan het begin van het Zuiderpark. De 5 km lopers liepen twee ronden, de 10 km lopers vier ronden, en die waren nagenoeg gelijk als andere jaren.

Voordat de lopers van start gingen, verzocht Bert van Dijk om een minuut stilte in verband met het recentelijk overlijden van twee Spartaleden, Marcel Horrocks en Jeroen Buising, beiden afzonderlijk door een tragisch fietsongeluk om het leven gekomen. Daarna vertrokken de lopers. Ik startte helemaal achteraan en ging vrij rustig weg.

Foto Lodewijk van Dongen
De eerste ronde zag ik mijn groepsgenoten Ton, Odette en Ilja voor mij lopen, laat maar gaan. Patty, Jan en Peter liepen zelfs nog meer 'van voren'. Ik liep vlak achter Sonja die rustig van start ging en besloot bij haar te blijven, eens kijken of dat voor mij zou werken. Tot op zekere hoogte ging dat wel, zowel de eerste als de tweede ronde liep ik blijkens de tijdklok op de baan heel netjes, maar na de tweede ronde liep Sonja toch wat meer uit en omdat ik merkte dat het inspanning kostte om bij te blijven, hield ik het tempo dat ik al liep aan.

Sonja liep steeds meer uit, maar slecht ging ik ook niet want op een gegeven moment haalde ik Odette en Ilja in en heb hen lange tijd niet meer gezien. Echter kreeg ik het de laatste ronde zwaar, ik moest echt 'werken' om het tempo vast te houden. Prompt werd ik in de laatste anderhalve kilometer gepasseerd door eerdergenoemde dames en Ton van der Pol. Toen we uiteindelijk de baan opdraaiden en de finish tegemoet snelden, zag ik zowel Ton als beide dames net onder de 54 minuten finishen. Ik haalde dat niet en moest met 54 minuten en een paar seconden genoegen nemen. Nou ja, het was wel een minuut sneller dan drie weken geleden bij Haag Atletiek (toen was de eerste 1 van de 4 loop van dit seizoen) maar ook niet om over naar huis te schrijven. Daarom schrijf ik het maar op mijn blog...

Foto Jose Xavier
Maar nee, zonder gekheid: ik heb de laatste twee jaar beter maar ook slechter gelopen dus: tevreden! Hoe dan ook hebben 'we' het weer volbracht.

Na afloop nog lang in de kantine van het clubhuis van Sparta vertoefd, eerste bij mijn groep, toen bij de 'Delft-groep', meelopende buren begroet en met Spartaanse generatiegenoten Jan Jol, Bert van Dijk en Peter van Soest aan de bar gewacht op een niet te versmaden broodje kroket...

Geen opmerkingen: