vrijdag 3 november 2017

Haagse rondjes


Woensdagochtend krachthonk, woensdagavond baantraining. Dat hield in: drie series van vijfmaal 200 meter in 10km tempo. Nu is het wel zo dat 'tweehonderdjes' er - instinctief - om vragen om zo hard mogelijk te worden gelopen. Het kost trainers dan ook veelal moeite en overtuigingskracht om hun 'pupillen' de tempo's 'rustig' te laten lopen. Het lijkt een contradictie, 'rustige tempo's', maar feit is wel dat te hard lopen een averechts effect kan hebben op wedstrijdprestaties.

Vandaar dat er wordt uitgegaan van de tijd die je op een 10 km wedstrijd/prestatieloop loopt. Is dat bijvoorbeeld 48 minuten, dan loop je de 200 meter in 55 seconden, doe je er 54 minuten over dan loop je 200 meter  in 1 minuut en twee seconden.

Ik heb mij netjes aan Arie's instructie gehouden en ben bij dezelfde lopers gebleven als afgelopen zondag bij de 1 van de 4 loop, dus Ton, Odette en Ilja. Dus geen koning van de training ditmaal.Overigens vandaag (vrijdag) weer getraind in het krachthonk, met een onderbreking om 'de snelle meiden' van Groep 5 hun tweehonderdjes te zien lopen. Dat doen ze gezwind maar dat mag ook wel omdat zij in hun leeftijdsklasse tot de snellere 'Haag-dames' op de weg behoren. Twee heren uit hun groep deden ook mee, Jos en Dick, Ton Toet van onze bevriende club The Hague Road Runners en Pierre die naderhand de krachthonkers gezelschap hield.


De heren, met uitzondering van Jos, bleven op respectabele afstand van de dames, maar bij de laatste tweehonderd nam Dick het rit aan en finishde ruim (ca. acht seconden) voor Anja. Ik denk dat Dick onder de 40 seconden is gebleven. Heb geprobeerd dat te filmen maar helaas zijn alleen de eerste honderd meters min of meer gelukt.

Vandaag ook nog even bij Declathon een loopjasje en een sporttas gekocht, en bij Blokker een fietstas. Een en ander was nodig aan vervanging toe.


De overige dagen zijn rustig verlopen. Wel nog even naar kinderboerderij 'Kakelbont' en het daarnaast liggende speeltuintje gegaan. Grappig, dat zijn plekken waar je alleen als vader of grootvader komt. Maar voor de tieners onder de lezers (dat zijn er ongetwijfeld 0): Justin Bieber was daar ook! Alleen was dat de naam die aan de eerbiedwaardige bebaarde bok hierboven is gegeven. Hij  is er vooral om alle aanwezige geiten te dekken en zodoende het geiten- en bokkenbestand op peil te houden.

Voor het overige niet veel te melden, wel woensdagmiddag nog even het Haags Historisch Museum binnengelopen. Het mooiste vind ik daar die op een muur geprojecteerde map van Den Haag waarop je de ontwikkeling van onze stad (of dorp) zoals dat in de loop van enkele eeuwen is gegroeid kunt zien. En diverse schilderijen van dè kern van Den Haag, De Hofvijver en Het Binnenhof.

Onbekende kunstenaar, Hofvijver 1576 - Links Het Binnenhof.  De Hofvijver was vermoedelijk ooit een duinmeertje dat in opdracht van de graven van Holland werd uitgegraven tot een enorme rechthoekige vijver. Het vrijgekomen zand werd op de kant geworpen, zo ontstond de Lange Vijverberg. Rechts het Lange Voorhout, uitloper van het Haagse Bos.

De Lange Vijverberg was (is?) een favoriete plek om te flaneren, wat begrijpelijk is met die fraaie bomen en het uitzicht op De Hofvijver, Het Mauritshuis en Het Binnenhof, waar ook toen het landsbestuur was gevestigd. Helemaal links zie je nog een stukje van de Sint Sebastiaansdoelen, waar nu het Haags Historisch Museum is gevestigd.

Paulus Constantijn la Fargue, 1762 - Door de eeuwen heen bleef het gebied rond de Hofvijver het meest chique deel van Den Haag. Het was hèt trefpunt voor de elite. Hoge heren en dames lieten zich rondrijden in koetsen of flaneerden over de schaduwrijke lanen.

Bartholomeus Johannes van Hove, ca. 1848 - Opstootje tussen patriotten en Oranjegezinden. Hofkapper Maude houdt de koets tegen waarmee twee gedelegeerden van de stad Dordrecht (politiek tegenstanders van stadhouder Willem V) het Binnenhof proberen te verlaten via de Stadhouderspoort, hetgeen echter alleen aan de Stadhouder was toegestaan.
Hofvijver anno 2017...

Geen opmerkingen: