donderdag 21 december 2017

Kortste dag van het jaar!


De donkere - en deze ochtend mistige - dagen voor kerst kabbelen rustig voort. Van schilderen komt niet zo veel, maar beter 'hap snap' dan helemaal niet. Het schilderij hierboven geeft meer een beeld van de vroege herfst dan van deze periode en is bovendien nog niet helemaal 'af' maar dat komt nog wel, ik heb geen haast.

Om dit bericht wat kerstsfeer mee te geven heb ik wat 'plaatjes' toegevoegd die ik de afgelopen dagen op de Lange Voorhout en in tuincentrum Ockenburgh heb geschoten. Voor ons dit jaar geen kerstmarkt in Duitsland, dan maar in eigen woonplaats. Ook best gezellig, wel is een bekertje Glühwein hier best duur (€ 5,-) in vergelijking met Delft (€ 2,50) maar ja, dat is kerstmis óók: een commercieel festijn.


Wat mij er aan doet denken dat ik de laatste tijd behoorlijk honkvast ben. Zal met de tijd van het jaar te maken hebben. Gelukkig is er nog de sport waardoor ik - naast boodschappen doen - buiten de deur kom. Na het loopje in Delft en flink wat fietskilometers op zondag heb ik maandag een uurtje uitgelopen waarbij ik  mijn benen wel voelde.



Gisteren was mijn meest actieve dag wat sport betreft. 's Ochtends in het krachthonk en 's avonds lopen. Dat werd een baantraining met 10 X 400 meter in 10 km tempo, onderverdeeld in twee blokken van 5 X 400m. Tussen de tempo's 90 seconden en tussen beide series vijf minuten herstel.

Het was heerlijk weer om te trainen: geen motregen, zo goed als windstil en heel zacht voor de tijd van het jaar. Eerst onder leiding van Arie een stuk ingelopen op de Laan van Poot, oefeningen gedaan en loopscholing met wat versnellingen als afronding van de warming up. Daarna terug naar de baan.

De bedoeling was dat we - zeker in het begin - het tempo zouden lopen dat we tijdens een wedstrijd tien kilometer zouden kunnen vasthouden. De laatste weken heb ik mijn tempo's een beetje verwaarloosd dus voor mij was dat geen moeilijke opdracht. Ik liep bij Patty en Ana en was al blij dat ik tijdens het eerste blok twee minuten per 400 meter haalde.

Echter mochten we tijdens het tweede blok bij de laatste twee ronden 'los' gaan, d.w.z. je moest proberen om 4 à 5 seconden van de tijden die je daarvoor liep af te halen. Sommigen kweten zich zó enthousiast van deze opdracht. dat ze wel 10 seconden sneller liepen dan daarvoor. Wat mijzelf betreft, liep ik de laatste 400 meter ronde voluit 1'49''. Niet de 1'32'' die ik vroeger liep, maar wel een stuk sneller dan de twee minuten. Patty liep 1'45''. Misschien toch wel verstandig om dit soort tempotrainingen meer te doen.

Geen opmerkingen: