zaterdag 16 december 2017

Stap in de wereld van de Roaring Twenties!

Op sportgebied heb ik niet veel bijzonders gedaan deze week. Wel een beetje planken, roeien en bankdrukken op woensdag- en vrijdagochtend en drie kwartier hardlopen (nou ja, hard...) op woensdag aan het eind van de ochtend. Over dat half uurtje joggen op dinsdag met wat snellere minuutjes zou ik het eigenlijk niet moeten hebben. Gewoon een rustweekje na de 10 EM Meeuwen en Makrelen over het strand.


Maar ik zou nog terugkomen op mijn bezoek aan het gemeentemuseum afgelopen woensdag. Omdat daar altijd zoveel exposities gelijktijdig te zien zijn, dreigt versnippering. Woensdag ging ik voor de Art Deco expositie die tot en met 4 maart 2018 te bezichtigen is.


Het is een grote en heel mooie expositie vind ik, vooral omdat je door alles wat je ziet een beeld kunt vormen van hoe de westerse wereld er in het begin van de twintigste eeuw uit moet hebben gezien. Kennelijk lag het accent sterk op esthetiek, de mensen - vooral dames - waren mooi gekleed. Kenmerkend waren onder meer de 'charleston look' met bop-kapsels, sigaretten in een pijpje en de mooi geborduurde jurken.


De flamboyante mode-ontwerper Paul Poiret speelt een centrale rol in deze expositie. Niet zo verwonderlijk, want hij was een van de grote vernieuwers van de mode in die tijd. Hij bevrijdde dames van hun korset, ontwierp kimono-achtige mantels en was een meester in het draperen.Poiret was mode-ontwerper maar beheerste ook andere kunstdisciplines zoals schilderen en sieraden ontwerpen. In feite streefde hij naar een 'totaalkunstwerk'. Hij liet zich ook inspireren door en werkte samen met kunstenaars als Raoul Dufy, Erté, Le Pape, Paul Iribe, Mallet- Stevens en Man Ray. Hij hield van het moderne werk  van Brancun, Delaunay en Kees van Dongen.


Poirets stijl zou van grote invloed zijn op de westerse kunst: niet voor niets wordt hij als de vader van de Art Deco genoemd.

De tentoonstelling bevat mode, toegepaste kunst, schilderijen, beelden, juwelen (Cartier), prenten, fotografie en films. En nog veel meer. Gaat dat zien!
Geen opmerkingen: