zaterdag 9 mei 2020

Tuin- en duinleven


Roodborsttapuit op uitkijkpost
Facebook is een vluchtig medium en berichten raken al snel in de vergetelheid. Wat niet erg is, uiteindelijk komt alles in het leven neer op loslaten. Daarom gebruik ik deze post om een aantal foto's van de afgelopen week te delen. En ook om De Cultuurbarbaar niet te laten 'inkakken', want zoveel boeddhist ben ik ook weer niet om mijn blog los te laten.

Hardlopen staat nog steeds op een laag pitje, al ben ik zo goed als hersteld van de blessure. Maar met 81 kilo, zes kilo zwaarder dan vorig jaar om deze tijd, merk ik dat amper een kilometertje hardlopen buitenshuis nog niet je dàt is.  Niets forceren: gisteren keerde ik al na vijf minuten terug maar ging aansluitend wel twintig minuten op kousenvoeten joggen door de kamer. Vanmorgen ging het iets beter maar ook toen is er slechts twintig minuten gelopen. Maar goed, zo houden we er toch een beetje beweging in, niet onbelangrijk in corona-tijden. Wandelen gaat inmiddels wel weer.

Aalscholver bij broedkolonie op Solleveld
Boshyacinten (Solleveld)
Grasmus
Veel groen bij Solleveld
Moervos Reynaerdine
Bosviooltjes in duinen bij Monster
Gageldoorn

Het leven concentreert zich momenteel grotendeels op de tuin. Onze bijdrage aan de economie bestond vooral door bij naburige tuincentra een aantal planten te kopen. Eerder was dat kamperfoelie, myrtifolia, passiebloem en een bougainvillea, gisteren een flink uit de kluit gewassen jasmijnstruik. Die hebben we zo goed en zo kwaad als het ging vervoerd, ingegraven op een plek tegen de tuinmuur en de takken geleid door tegelijkertijd aangeschafte rasterhekken.



Zoals overal elders wordt ook onze tuin elke dag een beetje groener. De smeerwortel bij de vijver komt elk jaar op en het lijkt ook wel of-ie elk jaar groter wordt. In het wild heb ik deze plant nooit zó uit de kluiten gewassen gezien. Wel een beetje opbinden natuurlijk en ondersteunen met bamboestokjes want hij overschaduwt de hele vijver. Of vijvertje moet ik zeggen want het is een kleine vijver. Desondanks lijken bruine kikkers, watersalamanders en een enkele pad het een aangename plek te vinden om te vertoeven.



Inmiddels zijn de houtduiven en koolmezen druk doende om een nestplaats uit te zoeken. Gistermorgen was een mannetjesmees druk bezig met het inspecteren van diverse nestkastjes, waarbij en waarna hij druk en enthousiast kwetterde en twitterde, kennelijk om zijn vrouwtje (of een vrouwtje) te lokken. Deed mij denken aan een jong stel bij woningbezichtigingen, alleen ontbrak er bij de mezen een makelaar.



3 opmerkingen:

Wim Kooij zei

Schitterende plaatjes, ook uit die prachtige vogelvriendelijke tuin!

NUK zei

Prachtig mooi artikel weer, zoals we van je gewend zijn!

33JTT zei

Gave foto's. Ga zo door.