zondag 5 september 2021

Vier doornvogels gespot in Meijendel


De eerste zaterdag van de maand is de vaste wandeldag van ons oude groepje 'De Doornvogels'. Het was mijn beurt om voor gisteren iets te regelen. Weliswaar na diverse opties te hebben overwogen, had ik het mijzelf gemakkelijk gemaakt door voor de NS wandeling Meijendel te kiezen. Een wandeling van 13 kilometer. Startpunt bij station Den Haag Centraal en eindpunt de bushalte voor hotelrestaurant De Kievit in Wassenaar.

Dinsdag had ik al een gedeelte van de wandeling 'voorgelopen' om te voorkomen dat we verkeerde paadjes en afslagen zouden nemen. Maar in feite is dat niet nodig geweest want de rood-witte markeringen van de NS-route waren onderweg goed aangegeven. Kwestie van goed opletten en niet teveel afgeleid raken onderweg.


Dit keer waren we slechts met vier personen, twee dames en twee heren. Eerst koffie drinken bij Paviljoen Malieveld, daarna langs de Koekamp naar en door het Haagse Bos, langs Huis ten Bosch tot aan de Rijksstraatweg. Daar oversteken en linksaf via een lang fiets/voetpad langs de Amerikaanse Ambassade en het water aan de linkerkant naar Clingendael. Op dat welbekende mooie landgoed  hadden we een eerste stop bij het nieuwe theehuis.

Daarna vervolgden we onze weg door Clingendael en liepen langs de sportaccomodaties van de Buurtweg naar het viaduct. Ook daar moest de weg naar boven en vervolgens naar beneden door fietsers en voetgangers worden gedeeld. Eenmaal beneden was het beginpunt van Meijendel. Wat volgde was een wandeling waarbij we even stilhielden bij het herdenkingsmonument. 



Daarna was het toch nog zo'n drie-en-een-halve kilometer lopen over heuvelachtige - deels verharde maar vooral zandige - kronkelpaden door het duinbos tot aan Boerderij Meijendel. Zo rustig en stil het tijdens de wandeling was, zo druk was het hier, maar we konden toch nog een tafel bij de ingang van het restaurant vinden. 


Even tijd om de benen te strekken en een lichte lunch te gebruiken. Ook nog een kort bezoek gebracht aan de vlinderstruik, die twee weken geleden nog door tientallen bijzondere vlinders werd bezocht. Echter was deze struik nu zo goed als uitgebloeid en er was maar een enkele vlinder te zien. Wel zag ik verderop na veel speurwerk in de bramenstruiken een groen boomkikkertje zitten, nagenietend in het nazomerse maar toch nog behoorlijk warme zonnetje.


Daarna was het nog een behoorlijk stuk wandelen naar De Kievit. Eerst nog een flink stuk door de duinen, bijna uitsluitend flink kronkelende en op en neer gaande zandpaden met één beklimming naar een duintop, de Abelentop. Daar had je uitzicht over het duingebied, maar dat was voornamelijk één grote groene bomen- en struikenmassa. 


Uiteindelijk kwamen we bij de rotonde waarop wandel- en fietspaden samenkwamen en de overgang van duingebied naar het bewoonde deel van Wassenaar inleidde, via een weg naar beneden. Toen was het nog maar een kilometertje naar het eindpunt van de wandeling, de bushalte voor De Kievit.


Even later zaten of stonden we in een redelijk stampvolle bus, op weg naar het eindpunt Centraal Station Den Haag. Daar scheidden onze wegen tot over een maand, dan staat er weer een andere wandeling op het programma.

Thuisgekomen, met onze dochter en kleindochters iets gegeten bij Appels en Peren. Zij waren bij ons in verband met een buurtfeest dat natuurlijk afgelopen was toen ik aanschoof. Mooie afsluiting van een eveneens mooie wandeling!



Geen opmerkingen: