dinsdag 6 september 2011

Loopgekken

Wim Derksen boeken - Loopgek

Er is altijd baas boven baas. Gek toch dat je onmiddellijk na een wedstrijd, of dat nu vijf of tien kilometer is, of zelfs na een halve marathon, denkt: 'Nee, géén hele marathon! Ik moet er niet aan denken!' Maar ik heb er toch wel een paar gelopen in mijn leven. En dat is niks, als je de afstanden neemt die al die ultralopers afleggen, alleen al in Weblog-land.

Zo is er bij ons op de vereniging een jonge ultraloper die deze kwalificatie als geen ander verdient: in 52 dagen tijd heeft hij 5000 kilometer gelopen. Ja, je leest het goed: vijfduizend kilometer, dat is dus een kleine 100 kilometer per dag. Ik ga deze man, Pradheem Hoogakker, beslist eens interviewen voor ons clubblad. In het AD stond trouwens ook al een heel interview met hem.

Nou, over dat boek van Wim Derksen heb ik het al gehad. Afgelopen zaterdag was de boekpresentatie bij strandtent 'La Cantina' in Scheveningen. Wim Derksen (in het dagelijks leven hoogleraar bestuurskunde en tot voor kort directeur van het Sociaal Planbureau) bood het eerste exemplaar van zijn boek 'Loopgek' aan zijn trainer Huib van der Sluis aan.

Derksen traint vijfmaal per week en loopt duizenden kilometers per jaar. In kleurrijke persoonlijke verhalen vertelt hij in dit boek hoe hij marathons heeft leren lopen. Hij gaat niet alleen in op de techniek, maar is vooral opvallend openhartig over hoe verslavend zijn 'loopgekte' is, hoe allesoverheersend voor hemzelf en zijn gezin. Het boek leest lekker weg, is in een heel heldere, vlotte stijl geschreven. Ik kan het een ieder, lopers maar ook mensen die niets met marathon- en ultralopen 'hebben', met een gerust hart aanraden. Je krijgt gewoon zin om je loopschoenen aan te trekken en een heel lang stuk te gaan rennen! En nee, ik krijg geen percentage van de opbrengst, dit is puur mijn persoonlijke mening.

Een van Derksens uitspraken is: "Hardlopers zijn meestal aardige mensen, die er allemaal op hun eigen niveau het beste van proberen te maken". Of woorden van gelijke strekking.  Daar moest ik aan denken toen ik mij gisteravond, daags na de Vlietloop, weer ter training begaf met Wim, Eveline, Ellis, Jan en Jos. Een klein groepje dus. We gingen een duurloopje doen met twee of drie series 5x30 seconden versnellingen. En dat ging best wel weer goed. Na afloop van de training alles bij elkaar 10 kilometer gelopen. Heerlijk gelopen, ondanks de aanvankelijke stijfheid van de Vlietloop nog in de benen...

Of het er vandaag van komt, lopen? Dat hangt sterk van het weer af. Ik 'hoef' maar 45 minuten 'van het schema' dus waarschijnlijk gaat het lukken. Jawel, dit is weer een ander verhaal dan 'vandaag 90 kilometer gelopen, over twee weken Winschoten'... Maar lange ultra's of vijf kilometertjes, loopgekken zijn we allemaal ;-)...

Geen opmerkingen: