dinsdag 3 april 2018

Paas zonder haas(t)

Eerste Paasdag, na het paasontbijt, met de OLA naar Delft gegaan, waar we bij AV'40 een loopje gingen doen. Evenals begin maart een zeven kilometer. We waren er met onder (haagse) anderen Jan W. en Jan G., Pierre, Peter, Paul W., Hizkia en Michel.

Over het loopje zelf was ik niet zo tevreden, ik liep nu ruim 42 minuten waar ik drie weken terug 39 minuten liep. Dat had zowel met klunzigheid (moest twee keer mijn veters strikken) te maken als met licht-fysieke ongemakken. Maar goed, uiteindelijk is er toch gelopen en er kwamen nog zat mensen na mij binnen.

Tweede Paasdag was, zoals iedereen heeft mogen ervaren, een nogal troosteloze dag, 'weerstechnisch' gezien. Niet de meest ideale omstandigheden voor een stadstripje, natuurwandeling of ander buitengebeuren. Wat dat laatste betreft: vorige week reed ik langs de bollenvelden waar het nog een vrij kale boel was, dus De Keukenhof werd het zeker niet. Het uitje werd er dus eentje in de categorie 'op de vierkante millimeter' met enkele binnenshuis-activiteiten.


In de voormiddag gingen we naar het Haags Historisch Museum, waar momenteel poppenhuizen die uit de collectie van ene jonkvrouw De Ranitz kwamen, worden geëxposeerd.

Daarna gingen we naar Het Filmhuis. We waren er een uur voor aanvang van de voorstelling. Die tijd brachten we door met koffie drinken en lectuur over cinema. Ruim een kwartier van tevoren gingen we Zaal 1 binnen, waar het al aardig vol zat en, toen de film eenmaal begon, van de eerste tot de laatste stoel bezet was. Dat komt zelden voor in Het Filmhuis, zo is tenminste mijn ervaring.

Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Je hoeft niet eens de film te hebben gezien: wie de hoofdpersoon al zag afgebeeld op posters, flyers en in promo's, ziet meteen dat het geen type is dat met zich laat spotten.


We hebben het over Frances McDormand. Met haar rol als Mildred Hayes in dit zowel donker-gewelddadige als komische drama de Oscar voor beste vrouwelijke filmactrice in de wacht sleepte.

Ga deze film vooral zien! Heel in het kort gaat het verhaal over een vrouw wier dochter is verkracht en vermoord. Nadat lange tijd nog geen spoor van de dader is gevonden, besluit de vrouw tot actie over te gaan. Ze laat drie controversiële boodschappen op reclameborden plaatsen langs de weg richting haar dorp. De boodschappen zijn met name gericht aan de plaatstelijke ordehandhaving die zij laksheid verwijt. Met name moet het politiehoofd, William Willoughby (Woody Harrelson) het ontgelden.


Wanneer politieagent en tweede in lijn Dixon (Sam Rockwell), een onvolwassen moederskindje met een voorliefde voor geweld, erbij betrokken raakt, wordt de strijd tussen Mildred en de politie alleen maar heftiger.

Maar voor de rest geen spoilers, lees de - soms sterk wisselende - recensies maar ik raad de film in ieder geval van harte aan!

Geen opmerkingen: