maandag 16 september 2024

Bertuslopers onder ons

Het is alweer 16 september, nog een paar dagen dan is het herfst. Kalendertechnisch dan. Maar afgelopen weekend was het nog mooi nazomerweer. Dus iedereen naar buiten.

Vrijdagochtend eerst nog wat gesport bij Haag Atletiek, daarna in het clubhuis de verjaardag van een sportvriendin gevierd. 

's Middags even een stukkie gaan fietsen. Al peddelend - voor zover je daarvan kunt spreken met een electrische fiets - bereikte ik het overdrukke centrum, waar ik de fiets stalde op het buitenhof. Ter hoogte van de gevangenpoort kwam een schier eindeloze stoet paarden voorbij, bereden door stoere ruiters van de politie. Dat had waarschijnlijk te maken met Prinsjesdag aanstaande dinsdag. 

Het was druk, vooral trok een markt langs de hofvijver veel bezoekers. Men kon  er onder meer aparte delicatessen kopen en artiesten zorgden voor muzikale omlijsting.






Loopje van de week

Zondag naar de maandelijkse Bertusloop in Delft om er vijf kilometer te lopen. Echt een loopje waar je vaak dezelfde gezichten ziet. Ook nu weer. Naast de vele delftenaren hagenezen zoals Pierre, Paul Wobbe en ik-zei-de-gek. Maar ook Gerda Idsinga van Sparta, sinds jaar en dag een trouw en enthousiast hardloopster en evenals haar (niet hardlopende) man behorend tot onze persoonlijke vriendenkring.

Het ging - voor mijzelf sprekend - wel goed, hoewel ik rustig van start raakte ik in een goede 'normale' cadans en een volle minuut sneller dan de vorige keer kwam ik over de finish. Ook Pierre was goed op dreef. Het weer was trouwens ook ideaal: lekker zonnetje, aangenaam weer en niet al te warm. 

Na afloop nog even gezellig gekletst met Michel, Hizkia, Pierre en Paul, uiteraard onder het genot van koffie, cappucino en wat dies meer zij.

Op naar het volgende loopje, dat wordt aanstaande zondag bij Sparta, de 1 van de 4 loop.

Open Monumentendag

Van de Open Monumentendag heb ik dit jaar weinig meegekregen. Wel nog twee begraafplaatsen  aan de Kerkhoflaan bezocht. Eigenlijk omdat ik nieuwsgierig was naar het het zogenoemde 'schijndodenhuisje' aldaar. Dat stond op de plattegrond, maar ik kon het niet terugvinden. Na enig navragen bleek het 'gewoon' het gebouw te zijn waar de aula en ontvangstruimte zijn gevestigd, zonder historische connotaties en de naam wordt of is inmiddels gewijzigd. 

Wat niet wegneemt dat het prachtige begraafplaatsen zijn, goed verzorgde 'buitens', met veel groen en bloemen en mooie, goed onderhouden bijgebouwen zoals een kerkje met kapel.

Daarna nog naar het centrum gefietst voor het Spinozahuis en het Hofje van Wouw maar het liep inmiddels tegen vijven dus die waren al gesloten. Niet erg, bij voorgaande openbare monumentendagen had ik een en ander al bezocht en al met al toch nog een prettig fietstochtje gehad. 



Geen opmerkingen: