zondag 11 november 2012

Na de kunst: Wijn en kaas proeverij. Uit de kunst!

De afgelopen zaterdag is zowaar weer een stukje hardgelopen. Vrijdag tussen de middag ook, in Hilversum, maar dat was slechts twintig minuten. Zaterdag was ook niet direct wat je noemt een lange duurloop, maar toch nog veertig minuten. Het 'plekkie' in de rug is nog niet weg, maar het gaat elke dag ietsje beter. Maandag maar weer eens proberen om met Groep 5 mee te trainen, of het een complete training wordt is nog maar afwachten.


Over Groep 5 gesproken. Deze zaterdag stond min of meer in het teken van de namiddag en avond. Patrick, Ilse en Anja hadden namelijk een wijn- en kaas proef evenement georganiseerd voor onze trainingsgroep.

Maar voordat het zover was, ging ik onder andere naar Pulchri Studio. Dat was in de voormiddag. Hans Rietbergen, beeldend kunstenaar en onder andere ontwerper van ons clublogo, had mij een week geleden gebeld om mij te attenderen op zijn fotocollage, dat deel uitmaakt van een expositie.


De expositie bestaat uit duizend foto's van mensen die de afgelopen maanden aan zijn huis aan de haagse Beeklaan voorbij zijn gegaan. In feite dus een fotoproject. Het aardige is - zeker als Hagenaar en (bijna) buurtgenoot - dat je ook enkele bekenden onder de gefotografeerde passanten ziet 'lopen'.

 

In werkelijkheid hangen die foto's niet onder elkaar - zoals bovenstaande twee fragmenten suggereren - maar naast elkaar en beslaan een hele wand van Pulchri, waar trouwens nog veel meer kunst van beeldende kunstenaars hangt. Het aardige van Pulchri is dat bezoekers zómaar binnen kunnen lopen, zonder te betalen. Ik heb meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om na Pulchri even 'mijn' Museum Bredius binnen te stappen, waarna ik naar het Gemeentemuseum Den Haag ben gegaan om de Meesters van het Mauritshuis te bezichtigen.Caspar Netscher, (1639-1684). Bellenblazend jongetje (1670)

 
Ik kom daar later nog op terug, maar het was wel leuk om een schilderijtje van een verre voorvader van mij, Caspar Netscher, tussen al die meesters te zien hangen.

Maar het leukste van deze dag moest nog komen. Dat was dus 's middags, de wijn- en kaasproefavond van Patrick, Ilse en Anja. Die vond plaats in een ruimte inclusief bar onder een woningblok aan de Margaretha van Hennebergweg. Het handigste was om er met de fiets heen te gaan.

Rond half vijf waren de meesten aanwezig, Groep 5 was zo goed als compleet. 

 
 

Het spits werd afgebeten met een witte sauvignon uit het Loiregebied, een Rochelles. Een zeer smaakvolle wijn die wij - conform de toelichting annex instructies die Patrick ons gaf - proefden (eerst wijn in het glas laten walsen, dan de geur goed in je opnemen en de eerste slok goed 'kauwen' zodat alle smaakpapillen worden aangedaan) met een of meer blokjes jonge geitenkaas.

 
Daarna kregen we een tweede witte wijn, met een frisse, volle smaak en in de mond iets lichtelijk 'mousserends' had. Dat was een chardonnaye, waarbij de druiven met schil en al worden verwerkt. Ook erg lekker, een aantal van ons vond deze zelfs nog smaakvoller dan de vorige. Hierbij kregen wij blokjes Comté, 'de lekkerste Franse kaas' aldus Patrick.
De derde wijn was een rode, een 'Chateau Mire l'Étang'. Een Languedoc-wijn die ik persoonlijk erg lekker vond, zacht met een heel licht zoetje. Niets mis mee. De sterk op roquefort gelijkende Valdéonkaas was in goed(?) modern Nederlands 'helemaal goed'.


De vierde en laatste wijn was eveneens een rode, een Rioja. Nu ben ik persoonlijk geen grote rioja-fan, ik vind de smaak meestal net iets te uitgesproken 'houtig', maar deze was erg lekker.

 
 
Inmiddels werden er naast de kazen ook andere lekkernijen verorberd, waaronder een quiche en een tomatentaart die Eveline had gemaakt, erg lekkere cakes - eigenlijk tulbands - met een mooi groen kleurtje, een stuk huisvlijt van Peter, en oerhollandse, eerlijke patat met bitterballen. En dat alles onder de klanken van muziek geselecteerd uit een grote database op de ter plekke aanwezige pc.


Al met al werd het een gezellige avond, die ietsje later dan de op de uitnodiging vermelde tijdstip (omstreeks 20:00 uur) ten einde was, het werd omstreeks 10:00 uur... Patrick, Ilse en Anja (en uiteraard ook Peter en Eveline), bedankt!
Geen opmerkingen: